24 sértettet ejtett tévedésbe

2022.07.15. 14:00

Foglalkozásszerűen űzte "mesterségét" a csaló

24 sértettet ejtett tévedésbe a közösségi oldalon megjelentetett hirdetésével egy férfi

Fejér Megyei Főügyészség

Fotós: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

A Sárbogárdi Járási Ügyészség kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt azzal a férfival szemben, aki 24 személyt ejtett tévedésbe azzal, hogy olyan termékeket hirdetett a közösségi oldalon eladásra, amellyel nem rendelkezett.

A vádirat szerint a férfi 2020. februárjában elhatározta, hogy csalási cselekmények elkövetésével fog pénzhez jutni. Ennek érdekében két közösségi internetes oldalon olyan termékeket kínált eladásra, amelyekkel ténylegesen nem rendelkezett. A férfi arra kérte a vásárolni szándékozókat, hogy a termékek ellenértékét a megadott bankszámlára előzetesen utalják át. A férfi az utalásokat követően a meghirdetett termékeket nem szolgáltatta a vevőknek, illetve postai úton értéktelen, használhatatlan műszaki, vagy egyéb kis értékű tárgyakat küldött a vásárlók részére. A férfi részben saját nevén, részben álnéven vette fel a kapcsolatot a sértettekkel, egyes esetekben megadta a saját telefonszámát, míg volt olyan eset, amikor hozzá nem köthető telefonszámokat jelölt meg. A férfi a sértettek részére a megadott telefonszámokon az utalásokat követően nem volt elérhető.  A vádlott 24 sértettnek okozott, egyenként 140.000,- Ft-ig terjedő kárt a csalási cselekményével. Az okozott kárból 67.000,- Ft kárt megtérített, míg 700.000,- Ft kár nem térült meg.

Az ügyészség vádiratában a férfival szemben tárgyalás mellőzésével, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását, vagyonelkobzást, valamint a sértettek által előterjesztett polgári jogi igényel elbírálását indítványozta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában