Miért van ennyi baleset az autópályán?

2022.07.14. 09:00

„Fiam! A sofőr egyik lába a börtönben, a másik a koporsóban van.”

Bár a statisztikák szerint az autópályákon való közlekedés az egyik legbiztonságosabb, mégis július első hétvégét nevezhetjük feketének is. Mostanában számos baleset történt a sztrádákon, sőt akadt köztük halálos kimenetelű is. Ennek okán kerestük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot.

Kecskés Zoltán

Forrás: police.hu

Forrás: police.hu

Az autópályán történő balesetek mindig súlyosabbak, mert a járművek itt gyorsabban haladnak és nagyobb erővel ütköznek. Édesapám mondta anno, amikor megszereztem a jogosítványomat: „Fiam! A sofőr egyik lába a börtönben, a másik a koporsóban van.” Ez bizony teljesen így van,  hisz a vezetői engedély megszerzésekor felelősséget vállalunk a velünk egy autóban utazókért, és a körülöttünk közlekedők testi épségéért. Fontos érezni, hogy nem játék az autóvezetés.  

Sajnos nap mint nap hallunk súlyos balesetekről, melyek egyik legfőbb oka a KRESZ szabályain alapuló társasjáték be nem tartása. Sajnos az idei nyarat sem úsztuk meg halálos baleset nélkül és még hol van a vége a legmelegebb évszaknak. Ennek okán a rendőrség pedig igyekszik minden lehetséges módon felhívni a sofőrök figyelmét! Ahogy a  a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, egyenruhásaink a július 2-án közlekedésrendészeti akciót tartottak az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán a közúti közlekedési balesetek számának csökkentése és a közlekedők szabálykövető magatartásának erősítése érdekében.

– Az ellenőrzés elsősorban a nem megfelelő követési távolságot, a helytelen rakományszállítást és a szabálytalan sávváltást alkalmazó járművezetők kiszűrésére irányult, mely szabályszegések az autópályán történt közlekedési balesetek leggyakoribb kiváltó okai. Az egyenruhások ezeken túlmenően figyelemmel voltak a biztonsági öv és a mobiltelefon használatának, valamint a járművek műszaki állapotának és érvényességének ellenőrzésére is. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a jövőben is tervez hasonló jellegű ellenőrzéseket az M7-es autópályán a közlekedők biztonságának megóvása és a szabályszegések visszaszorítása érdekében – olvasható szerkesztőségünkhöz elküldött levelükben. 

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a fentieken kívül miként előzhetőek meg az olykor súlyos kimenetelű balesetek. Mint írták, a legfontosabb a türelem és toleráns vezetés, hiszen ennek hiányában sokkal nagyobb a kockázat. Ezen felül  a rendőrség felhívta a járművezetők figyelmét a helyes rakományrögzítésre, a szabályos sávváltásra és a megfelelő követési távolság betartására, amelyek kiemelten fontosak a gyorsforgalmi utakon, ahol az eleve magasabb haladási sebesség a közlekedésbiztonságot jelentősebb mértékben veszélyezteti. Kiemelték még, hogy  a közlekedőknek különösen hétvégén kell számítaniuk az autópálya telítettsége miatt a forgalom váratlan belassulására. Mint mondták: „A türelem a legfőbb erény, hogy mindenki épségben hazaérjen!"

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában