A mobilszolgáltató ügyintézőjének adta ki magát

2022.06.30. 11:00

Tizenhét személyt vert át egy sárbogárdi férfi és társa

A Dunaújvárosi Járási Ügyészség folytatólagosan, jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és további bűncselekmények miatt vádat emelt az ellen a sárbogárdi férfi ellen, aki magát a mobilszolgáltató cég ügyintézőjének kiadva 17 személyt ejtett tévedésbe, illetve az ellen a nő ellen, aki mindehhez a férfinak segítséget nyújtott.

Dunaújvárosi Ügyészség

20210305 Székesfehérvár, telefonos átverések, csalók, csalások, bűnözés. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor

A vádirat szerint a férfi elhatározta, hogy a mobilszolgáltató ügyfeleitől adatokat szerez meg, amelyek felhasználásával nagyértékű telefonokat rendel, majd azokat tovább értékesítve kiegészíti jövedelmét. Az egyik közösségi oldalon olyan hirdetőket keresett, akik a mobilszolgáltató hívószámával rendelkeztek, a szolgáltató weboldalára belépve e hívószámok alatt leadta a rendelését, majd magát a mobilszolgáltató ügyintézőjének kiadva felhívta a hívószámok tulajdonosait és arra kérte őket, hogy adategyeztetés okán diktálják be részére a mobilszolgáltatótól kapott kódot. A férfi 17 személy adatait szerezte meg ily módon, amelyek felhasználásával, megtévesztéssel jutott a megrendelt telefonokhoz. 

Kilenc sértett esetében a cselekmény kísérleti szakban maradt, mivel a sértettek nem diktálták be a kapott ellenőrzőkódot, illetve a megrendelést letiltották, vagy a mobilszolgáltató ellenőrzése folytán hiúsult meg a férfi cselekménye. 

A vádlott társa az M6-os autópályán lévő benzinkúton az egyik sértettnek adta ki magát a telefon átvétele során, a sértett személyigazolvány számát a pénztárosnak bediktálta, a csomagot átvette és a férfinak átadta.

A mobilszolgáltató cégnek a fenti módon okozott és veszélyeztetett érték mintegy 15.600.000,- Ft volt, amelyből az eljárás során mintegy 9.500.000,- Ft összegre nézve a cselekmény kísérleti szakaszban maradt.

Az ügyészség vádiratában a férfival szemben börtönbüntetés kiszabását, közügyektől eltiltást, a nő vonatkozásában pedig pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Az ügyészség indítványt tett továbbá a sértettek által előterjesztett polgári jogi igény elbírálására is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában