Menetfelszerelésben vágtak neki

2022.05.20. 12:00

Lépcsőfutás időre

Mint már arról beszámoltunk, a közelmúltban rendezték meg Berlinben a tizedik nemzetközi lépcsőfutó versenyt, amelyen négy dunaújvárosi létesítményi tűzoltó képviselte hazánkat (Lemler György, Lemler Róbert, Séder Norbert és Rafai Tibor). Aztán csütörtökön volt a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett Turul Lépcsőfutó Bajnokság, amely azért különleges, mert a lánglovagokon kívül civilek is teljesíthették a 419 lépcsőfokos erőpróbát.

Molnár Emese

Pénteken reggel már Dunaújvárosban, a Római városrészi víztoronyhoz közeli lépcsősornál gyülekeztek a tűzoltók: ekkorra hirdették meg a már hagyományos lépcsőfutó versenyt a Közbiztonsági rendezvénysorozat részeként. A megjelent csapatok felsorakoztak a 9 órási megnyitóra, majd Vízi Ignác ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, valamint Geiger Zoltán alezredes, megyei tűzoltósági felügyelő köszöntötte őket, és vázolta a menetrendet.

Ahogy azt már jól tudhatjuk az elmúlt tizenkét alkalom alapján, nem egyszerű lépcsőfutásról van szó, hanem ilyenkor teljes menetfelszerelésben (védőcsizmában, nadrágban, kabátban, kesztyűben, sisakban, kompozit palackos légzőkészülékben) vágnak neki a távnak a versenyzők. A legutóbbi, ősszel megrendezett viadalhoz képest most többen jelentkeztek az erőpróbára: tizenkét csapat összesen negyvennyolc versenyzője. A hivatásosok közül a dunaújvárosi, a székesfehérvári és a sárbogárdi parancsnokságról érkeztek a résztvevők, valamint a sárszentmihályi Sárvíz Tűzoltó Egyesület, a lajoskomáromi önkéntes tűzoltó egyesület, a bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók, valamint a vasmű és a papírgyár létesítményi tűzoltói is neveztek a megmérettetésre. Ezúttal a bicskei csapat kötelékében egy hölgyekből álló alakulat is színesítette a mezőnyt. A futamok kezdete előtt megakadt a tekintetünk egy ifjún, aki tűzoltói védőruhában ugyancsak készült a megmérettetésre a felnőttek mellett. Mátyás Viktorról van szó, aki lapunknak elmondta, 12 éves, és tűzoltó szeretne lenni. Külön erre a versenyre nem készült, de rendszeresen focizik, így van kondija hozzá. Nem véletlen az, hogy ilyen komoly hivatást választana magának, édesapja ugyanis a Sárvíz Tűzoltó Egyesület elnöke, aki azt hozzátette, Viktor teljes menetfelszerelésben, de légzőkészülék nélkül teljesíthette a felfutást.

Idén egyébként „könnyítettek” egy kicsit, mindössze négy kilogrammot: míg korábban acélpalackokkal a hátukon meneteltek a versenyzők, most karbonszálas palackkal, ennek köszönhetően gyorsabb iramban teljesíthették a lépcsőzést.

Eredmények:

30 év alatti korcsoport:

1. Czinkoczi Ábrahám - Véd-Sz Dunaferr LTP – 52,71
2. Csire József – Véd-Sz Dunaferr LTP – 63,31
3. Séder Norbert – Véd-Sz Papír LTP – 65,03

30-39 év közötti korcsoport:

1. Berta Bence tűzoltó főtörzsőrmester – Székesfehérvár HTP – 68,01
2. Csehó Tamás tűzoltó alezredes – Fejér MKI – 75,10
3. Ódor-Sápi Péter tűzoltó őrmester – Székesfehérvár HTP

40 év feletti korcsoport:

1. Lemler Róbert - Véd-Sz Papír LTP – 63,73
2. Rafai Tibor – Véd-Sz Dunaferr LTP – 69,81
3. Bölcskei József - Véd-Sz Dunaferr LTP - 83,65

Abszolút összesített verseny:

1. Czinkoczi Ábrahám - Véd-Sz Dunaferr LTP – 52,71
2. Csire József – Véd-Sz Dunaferr LTP – 63,31
3. Lemler Róbert - Véd-Sz Papír LTP – 63,73

Csapatverseny

1. Véd-Sz Dunaferr LTP
2. Véd-Sz Papír LTP
3. Bicske ÖTP I. csapat
4. Székesfehérvár HTP
5. Sárbogárd HTP
6. Fejér MKI I. csapat
7. Fejér MKI II. csapat
8. Dunaújváros HTP
9. Bicske ÖTP II. csapat
10. Sárvíz ÖTE
11. Bicske ÖTE női csapat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában