Összefoglaló

2022.01.28. 18:00

Nem szűnt a nyomás januárban

Hosszabb időre stabil határőrizeti rendszert kell kialakítani, ezért a kormány foglalkozik azzal, hogy milyen változtatásokat hajtson végre – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a köztévén – írta az MTI.

Brousil Csaba

A kormány hosszú távú stabil határőrizeti rendszer kiépítésére törekszik – jelentette ki Bakondi György. A főtanácsadó közölte, hogy idén már 9500 migránst fogtak el, amíg tavaly ugyanebben az időszakban csupán 6100-at, vagyis növekedés tapasztalható az illegális bevándorlók számában. 

Ez a jelenség sajnos szűkebb pátriánkban is megfigyelhető: sokasodik azoknak a rendőrségi és ügyészégi, szerkesztőségünkhöz is befutó híreknek a száma, amelyek azt taglalják, hogy városunk környékén milyen illegális bevándorlók és embercsempészek elleni intézkedéseket kellett foganatosítani a hatóságoknak. 

 

A legfrissebb hír, amely csütörtökön érkezett, arról szólt, hogy a rendőrök Nagyvenyim térségében kívántak ellenőrzés alá vonni január 27-én egy lengyel honosságú személygépjárművet, amikor a gépkocsi az úttestről letérve, az azt szegélyező nádasba hajtott, ahol a jármű elakadt. A balesetet követően az egyenruhások a helyszínen elfogták a személyautó 21 éves grúz állampolgárságú sofőrjét, továbbá a járműben utazó kilenc férfit, akik magukat szír állampolgároknak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. 

 

Január 20-án arról írtunk, hogy a Pentele híd felhajtója előtti útszakaszon ellenőriztek az egyenruhások aznap egy német honosságú járművet, és annak 23 éves szerb vezetőjét. A járműben hat férfi utazott, akik magukat szír állampolgároknak vallották. Szintén ezen a napon számoltunk be arról, hogy a Dunaújvárosi Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt azzal a szerb állampolgárral szemben, aki 2021. augusztus 25-én kilenc szír állampolgárnak nyújtott segítséget az államhatár jogellenes átlépéséhez. Szintén január 20-án közöltük, hogy a Székesfehérvári Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt indítványozta annak a szerb férfinak a letartóztatását, aki január 18-án 4 egyiptomi és 1 szír állampolgárnak nyújtott segítséget az államhatár jogellenes átlépéséhez. 

Január 10-én arról adtunk hírt, hogy a Dunaújvárosi Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állította azt a cseh és ghánai állampolgárt, akik 2021. november 5-én három szír bevándorlónak nyújtottak segítséget az államhatár jogellenes átlépéséhez. A felsorolt esetek a szűk pátriánkban történtek, s még egy hónap sem telt el 2022-ből. Sajnos jogos Bakondi György megállapítása, miszerint az illegális bevándorlás belátható időn belül nem szűnik meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában