Székesfehérvár

2022.01.22. 15:00

Égett, füstölt egy műanyag konténer, többen menekültek

DH

Szeméttároló gyulladt ki egy tízemeletes panelházban január 20-án délután Székesfehérváron. A Gáz utcai épület hulladékledobójának földszinti tárolójában egy műanyag konténer égett. A füst a függőleges csővezetéken keresztül a lépcsőházba áramlott. A lakók többsége elhagyta az épületet, öt embert a megyeszékhely hivatásos tűzoltói kísértek ki a lépcsőházból. 

A Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a létraszerrel a tetőt is megközelítették a tűzoltók, mert a felsőbb szinten lévő lakók a füst miatt a tetőre menekültek, ahonnan a szomszédos lépcsőházon keresztül mentek ki a szabadba. A tűzoltók a mentéssel párhuzamosan a tároló ajtaját felfeszítették, majd vízsugárral eloltották a tüzet. A helyiséget hőkamerával átvizsgálták, a lépcsőházat kiszellőztették, a lakók ezután visszatérhettek otthonukba. A tűz miatt harminc ember hagyta el ideiglenesen a lépcsőházat. Személyi sérülés szerencsére nem történt. 

Társasházaknál tűz esetén a füst telítheti a lépcsőházat, és a tűzzel nem érintett lakásokba is beszivároghat. Annak érdekében, hogy a társasházban élők időben észrevegyék, hogy tűz van az épületben, javasolt a lakásokba füstérzékelőt elhelyezni. 

A lakástüzek többségénél nem a tűz okoz sérülést, hanem a felszabaduló füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz. Mindez megelőzhető, ha füstérzékelőt helyezünk el a lakásban. Az eszköz nyolcvan decibeles hangerővel jelzi a tüzet annak kezdeti szakaszában, amikor még könnyen meg lehet fékezni. Ez a hangerő a legmélyebben alvó embert is felébreszti. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában