Ilyenkor sincs megállás

2021.12.24. 14:00

Nincs karácsony mentők nélkül

A karácsony a szeretet és az öröm ünnepe, amit az ember – szerencsés esetben – családjával, hozzátartozóival tölt. Van azonban néhány olyan szakma vagy hivatás, ahol ezek a napok sem bírnak magasztos tartalommal, hiszen ha megszólal a telefon, akkor menni kell.

Morva Dávid

Ha esik, ha fúj a mentősöknek nincs megállás

Fotó: Shutterstock

A cím egy kicsit becsapós lehet, hiszen bízom abban, hogy mindenki épségben és egészségben „vészeli át” a karácsonyi időszakot, lehetőleg abban a körben, amit önmaga számára a legoptimálisabbnak gondol. A cikk elnevezése sokkal inkább arra utal, hogy a mentősök számára – kis túlzással – mindegy, hogy születésnap, szilveszter, vagy éppen karácsony napja van, ha csörög a telefon, menni kell. Erről Reszegi Imre, az Országos Mentőszolgálat Közép-dunántúli régiójába tartozó Fejér megyei mentőszervezetének vezető mentőtisztje osztja meg tapasztalatait. 

Ez is csak egy nap...

... nem a világvége – szól az egyik hazai együttes népszerű dala. Nos, így lehetne jellemezni a mentősök életét, hiszen az év teljes egészében, mind a 365 napon szolgálatot tartanak, ez alól pedig nem képez kivételt a karácsonyi időszak sem. 

– Nekünk ez is hétköznapnak számít. A mentőszolgálat a járványhelyzetben is teljes kapacitással dolgozik. Ez Fejér megyére is igaz, a teljes kapacitás száz százaléka rendelkezésre áll. Alapesetben, amikor nincs járványhelyzet, az ünnepek alatt akkor figyelünk arra, hogy a terhelést dinamikusan kövessük. El lehet mondani, hogy ugyanúgy telik, mint akármelyik másik nap. 

Reszegi Imre, az Országos Mentőszolgálat Közép-dunántúli régiójába tartozó Fejér megyei mentőszervezetének vezető mentőtisztje

Forrás: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Tévhitek és téves riasztások

A karácsonyi ünnepkör egészéhez rengeteg toposz tartozik. Nincs ez másképp a karácsonyhoz közvetve, vagy közvetlenül kötött balesetek, riasztások esetében sem. Reszegi Imre ezekkel kapcsolatban is megosztja tapasztalatait. 

– Az első és a legfontosabb, hogy az esetlegesen megnövekedő esetszám az nem az ünnephez, sokkal inkább a téli szünethez, a gyerekek sérüléseihez köthető. Emellett a közlekedési balesetek száma is növekedhet, hiszen ilyenkor többen útra kelnek, hogy meglátogassák a szeretteiket. A téli útviszonyok azonban okozhatnak kellemetlenséget. Elég csak a ködös, havas időre gondolni. Az öngyilkosságok illetve ezek megkísérlése sem nő meg számottevő mértékben. Az önveszélyes, öngyilkosságra hajlamos személyekhez köthető esetek inkább az ünnepek után fordulnak elő. 

Fontos a felkészülés

Mint az élet sok más területén az ünnepek idején is hasznos, ha előrelátóak vagyunk. Bár az idei évben a karácsony hétvégére esik, nem ritkán négy-öt napos munkaszüneti időszakot ölel fel. Ez pedig – bár kétségkívül kényelmes állapot – bizonyos logisztikai problémákat is felvet, amelyek megoldásáról jó, ha gondoskodunk.

– Mint sok más ünnep alkalmával, úgy karácsonykor is nehéz önmérsékletet tanúsítanunk az étel- és italfogyasztás terén. Könnyen előfordulhat, hogy megjelennek az epegörcsök, hasi görcsök és egyéb panaszok. Emellett a rendszeresen szedett gyógyszer is legyen kéznél, hiszen ilyenkor a gyógyszertárak más nyitvatartással üzemelnek, ha üzemelnek egyáltalán. Időben írassák fel, váltsák ki a készítményeket. Sok ilyen esettel találkoztunk már ebben az időszakban. 

A mindennapokban is nehézséget okoz a mentősöknek kiszűrni azokat az eseteket, amelyek szándékosan rosszindulatú és félrevezető hívások. Ezek karácsonykor még több kellemetlenséget okozhatnak a napi munkavégzésben. Szerencsére a 112-es hívószám bevezetése óta ez is könnyebb.

– Ezek a „vaklármák” szerencsére háttérbe szorultak. A 112-es rendszer egyfajta előszűrést végez, és nagyon sok rosszindulatú hívást ki tudnak szűrni. Szerencsére éves viszonylatban, megyei szinten csupán néhányról beszélünk. Más az, amikor kihívják a bajtársakat, és utólag kiderül, hogy banális panaszai vannak, de sokszor ezt a telefonívásból megítélni nem lehet. Törekszünk a legjobbra, de sok esetben ki kell menni, meg kell vizsgálni a beteget. Végezetül a legfontosabb, hogy figyeljünk saját magunkra és embertársainkra, ezzel nagymértékben megelőzhető a mentősök beavatkozása – zárta mondandóját a szakember, akinek ha csak az utolsó mondatát megjegyezzük magunknak, talán lehetne egy karácsonyunk a mentők nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában