Fejér

2021.09.26. 10:00

Életszerű bevetésen voltak a katasztrófavédelmi mobil laborok

Mentési és felderítési feladatok várták három megye katasztrófavédelmi mobil laborjának munkatársait egy regionális gyakorlaton szeptember 23-án Székesfehérvár-Kisfaludon. A feltételezés szerint egy ember bennrekedt egy épület alagsorában, ahonnan szúrós szag szivárgott.

FMKI

Fejér, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megye katasztrófavédelmi mobil laborjának szakembereit Csehó Tamás tűzoltó alezredes, Fejér megyei iparbiztonsági főfelügyelő köszöntötte. A gyakorlatot egy úgynevezett mélyépítésű létesítményben szervezték meg, amelynek minden helyiségét sötétség borított. A feltételezés szerint egy tisztítószereket forgalmazó vállalat telephelyének alagsorában egy dolgozó, aki különböző anyagok összekeverésével kísérletezett, rosszul lett és nem tudott segítséget kérni, lenn rekedt a pincében. Munkatársai az alagsorból szivárgó szúrós szagra figyeltek fel és értesítették a katasztrófavédelmet. Elsőként a katasztrófavédelmi mobil labor munkatársai érkeztek a helyszínre, akik éppen a közelben tartózkodtak, amikor a riasztás érkezett. Légzőkészülékben, mérőműszerekkel mentek be az alagsorba, ahol elsődleges feladatuk a sérült felkutatása és kimentése volt. A gyakorlat előkészítői a labirintusszerű létesítmény két helyiségben szúrós szagú folyadékot és ismeretlen eredetű port helyeztek el, amelyeket fel kellett kutatni és be kellett azonosítaniuk a katasztrófavédelmi mobil labor műszereivel és eszközeivel.

A regionális gyakorlat zárásaként Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője tartott ismeretfelújító felkészítést az eszköznélküli, alapszintű sérültellátás és újraélesztés témakörökből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában