KIZSÁKMÁNYOLÁS

2021.07.11. 14:00

Sztojka-ügy: Bűnösnek mondták ki, de az ítélet nem jogerős

Elsőfokú ítélet született Sztojkával szemben a kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem és további bűncselekmények miatt indult ügyben – írja a feol.hu.

Baráth Eszter

Fotó: Pesti Tamás

Az ítélet alapjául szolgáló tényállás szerint Sztojka huzamosabb ideig tartó szabadságvesztéséből való szabadulása után felvette a kapcsolatot egy korábbi ismerősével, aki prostituáltként dolgozott. A nőt közös jövővel hitegette, kiszolgáltatott helyzetében pedig 2019 márciusától augusztusig elvette a sértett jövedelmét. Mivel a vádlottnak hosszabb ideig tartó, bejelentett munkája, jövedelme ez idő alatt nem volt, csak alkalmi munkákból származó összeg, ezért elmondható, hogy a nő által keresett pénzből élt.

A bíróság rendelkezésére álló adatok szerint minimum 1 millió 399 ezer forintot szerzett meg ilyen úton, a pontos összeg azonban nem megállapítható, mert bizonyítottan készpénz formájában is történt átadás. A II. és III. rendű vádlottak bankszámláján keresztül érkező összeg viszont nyomon követhető, az ezekhez tartozó kártyát Sztojka rendelkezésére bocsátották, aki automatáknál vette fel a pénzt. A bűnszervezeti elkövetést viszont nem találta megalapozottnak a bíróság.

A Székesfehérvári Törvényszék Sztojkát bűnösnek mondta ki, azonban az ítélet nem jogerős
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ügy első fokon a végéhez ért. A Székesfehérvári Törvényszék Sztojkát bűnösnek mondta ki emberkereskedelem és felbujtóként, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettében. Mint visszaesőt halmazati büntetésül nyolc év hat hónap fegyházban letöltendő szabadságvesztésre, mellékbüntetésül pedig nyolc év közügyektől való eltiltásra ítélte. A bíróság megállapította, hogy a vádlott a szabadságvesztésből feltételesen nem szabadulhat, ezzel egyidejűleg pedig megszüntettek egy korábbi jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztésből engedélyezett feltételes szabadságot. Az előzetes fogva tartásban töltött időt beszámítják, ugyanakkor Sztojkával szemben 1 millió 399 ezer forint erejéig vagyon­elkobzást rendeltek el.

A másod- és harmadrendű vádlottakat szintén bűnösnek mondták ki folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettében. Ezért őket egy év börtönbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztették. Az ügy negyedik szereplőjét a törvényszék felmentette a pénzmosás vádja alól, mert esetében nem bizonyítható egyértelműen, hogy tisztában volt azzal, az általa felvett pénz kitől és milyen tevékenység folytán került a bankszámlára.

Az ítélet nem jogerős, a bíróság döntését csak a felmentett vádlott fogadta el, a többiek fellebbezéssel éltek. A törvényszék Sztojka letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerős ítéletben kiszabott szabadságvesztés tartamáig fenntartja.

Az ügyet másodfokon a Győri Ítélőtábla tárgyalja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában