vagyonbiztonság

2021.07.12. 07:30

Így védjük értékeinket a nyaralás alatt

A nyári szabadságolások ideje alatt kiemelten előtérbe kerül a vagyonbiztonság kérdése, különös tekintettel az otthonok biztonságára.

police.hu

Az évnek ebben az időszakában a gazdátlanul hagyott ingatlanok, lakóházak, nyaralók potenciális célpontok a besurranó tolvajok, betörők számára. Lényeges tehát, hogy az utazás tervezése közben gondoljunk otthonunk, értékeink biztonságára is, hogy nyugodtan élvezhessük a nyári pihenést.

 

  • A közösségi oldalak mára a legjelentősebb információforrássá váltak a betörők számára. Lehetőleg nyaralás alatt ne posztoljunk rendszeresen arról, hogy éppen hol járunk, ne tegyük nyilvánossá, hogy nem tartózkodunk otthon. Amennyiben mindenképpen meg szeretnénk osztani élményeinket, akkor ezt inkább a hazatérésünk után tegyük.
  • Gondoskodjunk róla, hogy postaládánk rendszeresen ki legyen ürítve, így nem hívjuk fel a figyelmet a lakatlan házra. Nagyon jó, ha van egy segítőkész ismerős vagy szomszéd, aki rendszeresen szétnéz az udvaron, kihelyezi és beviszi a szemétgyűjtőt, hogy lássák, van mozgás a portán.
  • A szomszédokkal beszéljük meg, hogy meddig leszünk távol! Mivel a betörők szinte mindig felmérik a terepet, így egy kis odafigyeléssel a szomszédok észre vehetik a gyanús személyeket, gépjárműveket (az utcában többször lassan elhajtó autót, utcai árusokat, állítólagos díjbeszedőket, akik hosszan ácsorognak, nézelődnek a kapunál).
  • Minden esetben gondoskodjunk megfelelő mechanikai védelemről! Egyáltalán nem mindegy, hogy nyílászáróinkat milyen minőségű zárak védik a betöréstől.
  • Ne hagyjunk nyitott vagy gyengén védett helységekben (garázs, melléképület) kerékpárt vagy nagyobb értékű műszaki cikket! Az udvarról tegyünk el minden olyan eszközt, ami a betörőknek segítséget nyújthat, például létra, kalapács.
  • Ajtót, teraszajtót, ablakot ne hagyjunk nyitva! A betörők egy kis ablakon is be tudnak bújni, sőt előfordul, hogy a tetőcserepet vagy a mennyezetet is megbontják. Így különösen fontos, hogy a tetőfeljáróról se feledkezzünk el, főleg, ha az belülről közvetlenül a lakásba nyílik. Udvarról nyíló tetőfeljáróra mindenképpen egy komoly, nehezen feltörhető ajtót és zárat szereljünk fel.
  • Nem túl nagy anyagi ráfordítással szert tehetünk időkapcsolós világításra, ami bizonyos időközönként feloltja a villanyt a helyiségekben. Ez nagyon jó szolgálatot tesz, mert azt a hatást kelti, mintha otthon lennénk.
  • Ékszert, készpénzt, értékpapírt lehetőleg ne hagyjunk a lakásban!
  • Az ingatlanban található komolyabb értékű tárgyakról, műszaki cikkekről készítsünk házi leltárt, amelybe felírjuk a típust és a sorozatszámot is, illetve jó ha van fényképünk, ami segíthet egy esetleges betörésnél a biztosítás rendezésében is.
  • Gondoskodjunk olyan riasztórendszer beszereléséről, mely hangos hangjelzést is ad! Már elérhető áron kaphatunk vezeték nélküli riasztókat.
  • A kamerarendszer is jó megoldás lehet, de riasztórendszerrel együtt még nagyobb fokú védelmet nyújt.
  • Amennyiben bűncselekmény áldozatává váltak, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 112-es központi segélyhívó számon!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában