tanácsok

2021.06.14. 07:00

Bűnmegelőzés a vakáció ideje alatt

A megyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának tanácsai.

police.hu

Végre itt a nyár, végre vége az iskolának, és végre szép lassan vége a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozásoknak is.

Veszélyhelyzet persze akad járványmentes időszakban is. Egy kis odafigyeléssel, kellő óvatossággal a baj megelőzhető és elkerülhető, hogy baleset vagy bűncselekmény áldozatává válj!

Néhány javaslat, amelyekkel szeretnénk felhívni a figyelmet a leggyakrabban előforduló veszélyhelyzetekre és a követendő magatartás szabályokra:

 • A szüleiddel mindig közöld, hol tartózkodsz és kikkel, amikor nem vagy otthon, mikorra érsz haza.Ha változás van értesítsd őket telefonon, e-mail-en, sms-ben, messengeren stb., a lényeg, hogy erről ők is értesüljenek!
 • Biztonságos internet használat: ne feledd, a virtuális világban ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a valóságban!
 • Mindig csak annyi pénz legyen nálad, amennyi feltétlenül szükséges. Értéktárgyaiddal ne hivalkodj, és főleg ne hagyd őrizetlenül!
 • Szórakozóhelyen ne hagy őrizetlenül az italodat sem, hogy se kivenni, se beletenni ne tudjanak semmit!
 • Legyetek egészségesen bizalmatlanok az ismerkedésben, ne szálljatok be az új ismerős autójába, hiszen nem tudhatjátok, egyáltalán rendelkezik-e vezetői engedéllyel, mennyi vezetési gyakorlata van, nem áll-e a vezetésre hátrányosan befolyásoló szer hatása alatt? Egyáltalán lehet-e nála legálisan a felajánlott szállítási eszköz?
 • Kerüljétek az elhagyatott helyeket, különösen sötétedés után, a késő éjszakai hazajutáshoz használjatok tömegközlekedést, taxit, vagy szervezzétek meg, hogy szüleitek menjenek értetek, vagy régi, kipróbált barátokkal, ismerősökkel, akikben meg lehet bízni, tartsatok haza!
 • Ha bántás ér, bajba kerültél, akár online, akár offline, kérj segítséget, szükség esetén hívd a rendőrség ingyenes segélyhívó számát!
 • Ha úgy érzed segítségre van szükséged, vagy csak bizonytalan vagy, jó lenne megosztani néhány problémát valakivel, de nem szeretnéd a kiléted felfedni, akkor is van segítség!
 • Hívd a Kék-vonal Segélyvonalát a 116-111 számon!

  A telefonos beszélgetés mellett írhatsz e-mailt az [email protected] címre és lehetőséget kínálnak chatbeszélgetésre is.

  Bűn- és balesetmentes, jó pihenést kívánunk!

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában