kétnapos esemény

2021.04.14. 08:00

A bűnmegelőzés napja és a 112 darab kő

A széles körű összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet programjával a megyei rendőrség

Brousil Csaba

Különböző ajándékokból lehetett választani

Fotó: Police.hu

A bűnmegelőzést Magyarországon a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiáról szóló határozat emelte a kiemelten fontos feladatok sorába. A stratégia végrehajtásával a kormány a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot bízta meg, amely a területen tevékenykedő civil és kormányzati szervezetekkel szoros együttműködésben dolgozik a cél megvalósításán. A széles körű együttműködés elsősorban a települések biztonsági problémáira, a fiatalok felvilágosítására, az áldozattá válás megelőzésére, az áldozatsegítésre és az elkövetők reintegrációjára fókuszál. A napról napra bővülő szövetség azért dolgozik, hogy mindannyian egy biztonságosabb holnapra ébredjünk. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot a kormány 2011. április 12-én alakította meg, ezt a napot a bűnmegelőzés napjaként tartjuk számon.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai 2021. április 12–13. között játékos programot szerveztek Székesfehérvár központjában a bűnmegelőzés jegyében. Az apropót a bűnmegelőzés napja szolgáltatta. A program lényege az volt, hogy Székesfehérváron a Fő utcán és környékén elrejtett kék színű és piros 112-es felirattal ellátott köveket a résztvevők megtalálják, és a kijelölt rendőrségi pódiumhoz vigyék. A kövek leadása után a szerencsések a rendőrség tárgyjutalmai közül szabadon választhattak.

A kétnapos esemény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a közös erőfeszítés, a széles körű összefogás fontosságára. Továbbá nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a bajbajutottak az Európai Unió tagállamaiban a nap 24 órájában hívható 112-es, díjmentes telefonszámon azonnali segítséget kaphatnak a készenléti szervektől. A 112-es segélyhívószámot közel 30 évvel ezelőtt az Európai Unió kezdeményezése alapján hozták létre azzal a céllal, hogy a bajbajutottaknak csak egy segélyhívószámot legyen szükséges megjegyezni. A 112-es szám minden nyilvános, vezetékes és mobiltelefonról ingyenesen hívható. A legtöbb mobilon a 112-es a billentyűzár feloldása nélkül is hívható. Ezt a számot abban az esetben is lehet hívni, ha nincs hálózat a mobiltelefonon. (Forrás: police.hu) BCs

Különböző ajándékokból lehetett választani
Fotó: Police.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában