eljárás indul ellene

2021.01.28. 13:00

A török sofőrrel négy illegális migráns utazott

A rendőrök egy török embercsempészt és négy illegális migránst fogtak el a szomszédos Tolna megyében.

Molnár Emese

Mint arról az illetékes megyei rend­őr-főkapitányság sajtóosztálya beszámolt lapunknak, a Paksi Autópálya Alosztály járőrei az M6-os autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 105-ös kilométerszelvény közelében, Paks térségében január 26-án 20 óra 10 perckor (a Bács-Kiskun Megyei Rend­őr-főkapitányság munkatársainak jelzése alapján) megállítottak egy német vámrendszámos járművet. A kisbuszban a török sofőrön kívül még négy férfi tartózkodott, akik közül egy szír állampolgárnak, hárman kurdnak vallották magukat. Személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért az egyenruhások a sofőrt, valamint az utasokat elfogták és előállították.

Német vámrendszámos kocsival vitte őket Fotó: police.hu

Az illegális migránsokat (meghallgatásukat követően) a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A jármű vezetőjével szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak. A rendőrség a közleményében arról is ír, hogy az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. Az elmúlt időszakban több ilyen esetről számolt be a rendőrség. Dunaújváros határában például december 18-án kaptak el egy román férfit, aki huszonhat migránst szállított a kocsija utasterében (pénz fejében 15 afgán és 11 szír állampolgárnak nyújtott segítséget társával az államhatár átlépésében). Az embercsempészettel gyanúsított férfi ügyében már jogerős bírósági döntés is született: őt és társát két év börtönbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztették, valamint öt évre kiutasították őket az országból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában