szédült, fájt a feje, émelygett

2019.12.07. 08:00

Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt tragédia

Egy konvektor meghibásodása miatt szivárgott a szén-monoxid egy családi házban december 6-án délután Iváncsán.

duol.hu

A ház lakója rosszul érezte magát, szédült, fájt a feje, émelygett, ezért szén-monoxid-mérgezésre gyanakodott. Kinyitotta az ablakokat, a gázkonvektorokat elzárta, és az udvaron várta meg a tűzoltókat. A friss levegőn a panaszai megszűntek. A pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs egysége csukott ablakoknál elindította a két gázkonvektort, és nem sokkal később a hálószobai készülék és a fal között folyamatosan emelkedő szén-monoxid-értéket mért. A gázszolgáltató szakembere mind a két konvektort megvizsgálta, tájékoztatása szerint a hálószobai fűtőberendezés hődobja megrepedt, ezért használatát megtiltotta. Az épületben szén-monoxid-érzékelő nem volt. A mentők a ház lakóját megvizsgálták, kórházba szállítására nem volt szükség.

A szén-monoxid-mérgezés egyszerűen megelőzhető! Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse szakemberrel gázüzemű fűtőberendezését (kazán, átfolyós vízmelegítő, konvektor, bojler). Vegyék igénybe az ingyenes lakossági kéményseprői szolgáltatást, figyeljenek a kémények állapotára, háztartási hulladékot, műanyagot, lakkozott és festett fát ne égessenek a tüzelőberendezésben. Gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőztetéséről, a levegő-utánpótlásról. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid legtöbbször akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz (például a gázkazán, és a kéményes konvektor, a cserépkályha és a kandalló) elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

Mivel egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos kiegészítő védelemként egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. – Tájékoztat a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az alábbi linken található érzékelők megfelelő biztonságot nyújtanak:

Vezető képünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában