óránként történt egy lakástűz

2019.02.15. 17:30

Tűzvédelmi kiadvány a Lánglovagok egyesület jóvoltából

Elképesztően sok tűzesethez riasztották a 2018–2019-es téli szezonban a tűzoltókat. A katasztrófavédelem statisztikai adatai szerint januárban eddig átlagosan óránként történt egy lakástűz Magyarországon.

Tóth Alexandra

Naponta három-négy otthon semmisül meg a felelőtlenségre visszavezethető tüzek miatt országos szinten. Ezek sokszor sajnos nem csak az ingatlanokat veszélyeztetik, de rendszeresen okoznak személyi sérüléseket is, sőt, számos esetben emberéletet követelnek a lángok. Az áldozatok pedig szinte kivétel nélkül egyedül élő, idős emberek.

A Lánglovagok egyesület felismerte a problémát, és egy egész kiadvánnyal állt elő, amelyben a társasházak tűzvédelmi előírásait taglalja, mindamellett hasznos tanácsokkal is szolgál. A Társasházak tűzvédelme című írás foglalkozik a menekülési útvonalakon történő szabálytalan tárolással, a vagyonvédelmi rácsokkal, a dohányzással, a tűzoltó készülékekkel, a hő- és füstelvezető berendezésekkel, a száraztűzivízvezeték-rendszerrel, a tűzoltási felvonulási területtel, és azzal is, hogy tűz esetén milyen információkat szükséges megadni a 105-ös vagy 112-es segélyhívó tárcsázása után.

A tűzhelyen felejtett étel miatt csak Székesfehérváron két tűz volt a hónapban Fotó: Shutterstock

A kiadvány a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, valamint az adó egy százalékokból befolyt összegből készült el mintegy 3000 nyomtatott példányban, de a Lánglovag egyesület honlapjáról, a www.langlovagok.hu weboldalról is letölthető.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője január végi, az MTI-nek tett nyilatkozatában hangsúlyozta, célszerű füstérzékelőket is beépíteni az otthonokba, hiszen azokban a lakásokban nem keletkezett nagyobb tűz, ahol ilyen eszközök voltak telepítve. Hozzátette, hogy figyeljünk a közelünkben élő, egyedülálló idősekre is.

A Társasházak tűzvédelme talán segít abban, hogy az ismeretek elsajátításával mérsékeljük a katasztrófák számát.

Fejér megyei tüzek a közelmúltban

Heti szinten adunk hírt dunaújvárosi, vagy vonzáskörzetbeli tűzesetekről. Hétfőn egy propán-bután hajtógázas palack robbanásából adódóan égett teljes terjedelmében egy nyaraló Rácalmáson, aznap délelőtt pedig Sárosdon borult lángba egy lakóépület – itt sajnos egy ember életét is vesztette. Február 9-én egy székesfehérvári panellakás küszöbe alól kiszivárgó füst miatt riasztották a tűzoltókat a szomszédok, ugyanis a kopogtatás ellenére sem nyitott nekik senki ajtót. A kiérkező tűzoltók betörték az ajtót és eloltották a tűzhelyen felejtett, égő lábast. A lakásban élő férfi főzni kezdett, majd elaludt, az étel pedig idő közben lángra kapott.

Februárban ez már a második konyhai tűzeset volt a megyeszékhelyen. A tüzeket többnyire gondatlanság okozza, ami a helytelen fűtéstechnikából is adódhat. Az év második hónapjában ugyanis eddig három olyan esethez riasztották a megye tűzoltóit, amikor a vastagon lerakódott korom kapott lángra – erről főleg a nem tüzelésre szánt anyagok égetése tehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában