megfékezték

2018.09.24. 17:30

Húszórás munkával oltották el a tüzet Agárdnál

Pelletet gyártó üzem két csarnoka égett szeptember 22-én, szombaton hajnalban Agárd és Zichyújfalu között.

FMKI

A lángok terjedését öt város hivatásos tűzoltói több órás megfeszített munkával, végig légzőkészülék használata mellett fékezték meg. A beavatkozásuknak köszönhetően a főépületet és egy másik csarnokot sikerült megmenteni a tűztől. A két csarnokban több száz tonna nyersanyag és pellet, valamint gépek semmisültek meg.

A körülbelül ezerkétszáz négyzetméteres csarnokok teljes terjedelmükben égtek. A lángokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári, a pusztaszabolcsi, a dunaújvárosi, a sárbogárdi és az érdi hivatásos tűzoltók tíz vízsugárral fojtották el. Az egyik fémszerkezetű, beton oldalfalú épületben az ott betárazott, nagy mennyiségű mákszalma és lucernabála, valamint késztermék és a gyártáshoz szükséges gépek a lángok martalékává váltak. A mellette lévő csarnok – ahol a többi között tüzelő és takarmány pelletet tároltak – szintén teljesen kiégett, a fémlemez borítású tetőszerkezet egy része beszakadt, az acélgerendák meghajlottak. Az üzem műhely részében két acetilén- és két oxigénpalackot találtak a tűzoltók. A tűzben az acetilénpalackokból a gáz a zárószerelvény helyén kiürült, a két oxigénpalackot vízsugárral visszahűtötték a tűzoltók.

Az oltást nehezítette, hogy a reggeli órákban feltámadt szél tovább bontotta a csarnokok megrongálódott lemezfedését és a füstképződés is tovább erősödött. Miután a csarnokok szerkezetét a tűzoltók visszahűtötték, és a balesetveszélyes lemezdarabokat leszedték, a beizzott nagy mennyiségű éghető anyagot munkagéppel átforgatták és vízzel átáztatták. A tűz oltása így az utómunkálatokkal húsz órán át tartott.

A tűz keletkezési okának, körülményeinek feltárására a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárást indított.

Címkék#agárd#tűz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában