Csobbanáskor is figyeljenek!

2018.07.14. 20:00

A felhőtlen üdülésből könnyen válhat tragédia, ha óvatlan az ember

Fontos, hogy betartsuk a vízparti szabályokat!

Pekarek János

Még hivatalosan el sem kezdődött a nyár, máris érkeztek a tragikus hírek arról, hogy többen is vízbe fulladtak a Balatonon, a Tiszán.

Az önfeledt nyaralás tehát könnyen fordulhat feledhetetlen szomorúságba – pedig néhány egyszerű óvatossági rendszabállyal, némi körültekintéssel megelőzhetjük az ilyen nagy katasztrófákat és a kisebb, betegségekkel járó kellemetlenségeket is!

Felhevült testtel a sekély vízbe is óvatosan kell belemenni Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Tipikus eset például barátom családjáé, akik a hatnapos korzikai nyaralást végig kórházban töltötték, megérkezéskor azonnal rohantak a strandra, megfeledkezve mindenről – aztán nem győzték kezeltetni a naptól keletkezett égési sérüléseiket…

De kezdjük a komolyabb veszélyekkel! Fürödni szabad vizekben mindig csak a kijelölt helyeken szabad: a tiltó táblákat nem véletlenül, hanem az örvényes, gödrös, hínáros részek miatt teszik ki! Sajnos arra a világ egyetlen rendőrségének sincs kapacitása, hogy állandóan ellenőrizzék e szabály betartását, de higgyük el, hogy a fürdés öt méterrel arrébb, ahol tábla jelzi a strandot, ugyanolyan jól fog esni! Ott még úszómester, mentő- és elsősegélynyújtó személyzet is van, akik a viharra is figyelmeztetnek időben.

Ők viccből használnak úszógumit. De örök igazság: aki nem tud úszni, matraccal se menjen mély vízbe

A bányatavaknál azért is jó óvatosnak lenni, még az engedélyezett részeknél is, mert azokban is vannak rejtett áramlások, holott senki nem számít rá, valamint a vízmélység és -hőmérséklet is gyorsan változik. Folyóvizeknél mindehhez még az erős sodrás is jelentkezik. S akkor még nem beszéltünk arról, hogy a tiltott helyen való fürdés szabálysértéséért öt- és ötvenezer forint közötti összeget is legombolhat rólunk a hatóság…

Azt is mindig elmondják, hogy vízbe ugrás előtt győződjünk meg a vízmélységről: fejest legalább a testmagassággal megegyező mélységű vízbe ugorjunk.

Legalább ilyen fontos, hogy aki nem tud úszni, az fürdőeszközzel, tehát gumimatraccal, más felfújható fürdőeszközzel sem fog tudni úszni, tehát ne menjen velük mély vízbe! Úgyszintén ne menjen a vízbe hatévesnél fiatalabb, illetve úszni nem tudó gyerek felügyelet nélkül. És evés után, valamint besörözve-pálinkázva, bódult állapotban sem ajánlatos fürödni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában