Balesetszimulátor

2017.10.26. 16:17

Kigyulladt vonatból és felborult autóbuszból mentették az utasokat Székesfehérváron

Tömeges sérüléssel járó vasúti balesetet szimuláltak október 26-án Székesfehérváron. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a MÁV Zrt. közös gyakorlatán három megyéből csaknem ötven hivatásos tűzoltó és több mint negyven önkéntes, közösségi szolgálatát teljesítő diák vett részt.

Katasztrófavédelem

A katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlat forgatókönyve szerint egy, a Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon közlekedő személyvonat összeütközött egy autóval, amely a tilos jelzés ellenére hajtott a sínekre. A vonat első kocsija kisiklott, és nekicsapódott a vasúti átjárónál várakozó autóbusznak, amely felborult. A vonaton és a buszon utazók közül sokan megsérültek. A személygépkocsi vezetője életét vesztette a balesetben. Az autó csomagtartójában veszélyes anyagot szállítottak, az ütközéskor mindkét zsák felhasadt, és a nyolcvan százalékos kéntartalmú, borászati fertőtlenítő por egy része a levegőbe került. A kisiklott vagon kigyulladt, az utasok azonban a füst és a veszélyes anyag okozta szúrós szag miatt nem mertek leszállni a vasúti kocsikból. A baleset után a vasúttársaság szakemberei értesítették a katasztrófavédelmet. A megyei műveletirányítási ügyelet a bejelentés alapján a székesfehérvári hivatásos tűzoltók mellett további egységeket riasztott Sárbogárdról, Pusztaszabolcsról, Pétfürdőről, Veszprémből és Siófokról.

Fotó: Katasztrófavédelem

A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a tűzoltók párhuzamosan végezték az életmentési és a tűzoltási feladatokat, miközben a vöröskereszt imitátorai és a közösségi szolgálatukat teljesítő székesfehérvári diákok folyamatosan segítségért kiáltoztak. Többen a busz roncsai közé szorultak, egy ember a jármű alá került, őket hidraulikus feszítővágó berendezésekkel szabadították ki. Az eszméletlen sérülteket a mentőszolgálattal együttműködve, hordágyakon emelték ki a felborult buszból.

Fotó: Katasztrófavédelem

Mindeközben a katasztrófavédelmi mobil labor szakemberei gáztömör védőruhában, mérőműszerrel azonosították be a levegőbe került veszélyes anyagot. A kigyulladt vagon oltásán folyamatosan dolgoztak a tűzoltók, és a vonaton rekedt utasokat is kimentették a vasúti kocsikból. A balesettel érintett területet és környezetét a rendőrség és a polgárőrség lezárta. A sérültek kimentése és az égő vagon eloltása után a tatabányai hivatásos tűzoltóság darujának csörlőjével az autóbuszt elhúzták a vonattól, majd a Középnyugat-Magyarországi Közlekedési Központ műszaki mentő járművével együttműködve a kerekeire állították. A kisiklott vasúti kocsit végül a MÁV Zrt. szakemberei emelték vissza a sínekre.

Fotó: Katasztrófavédelem

A gyakorlat értékelésénél Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának vezetője elmondta, hogy a katasztrófavédelem és a MÁV Zrt. együttműködési megállapodásának részeként minden évben egy közös gyakorlatra hívják a vasúti balesetek felszámolásában érintett szervezeteket. A hasonló találkozók, tréningek célja a kialakult helyzet kezelésében résztvevők feladatainak összehangolása, a kölcsönös tapasztalatcsere.

Fotó: Katasztrófavédelem

A székesfehérvári gyakorlatba csaknem ötven hivatásos tűzoltót vontak be, akik három helyszínen, egymással párhuzamosan végezték az életmentési, tűzoltási feladatokat. Az ezredes elismerését fejezte ki a megjelent szervezetek képviselőinek, a kialakult helyzet kezelését végző csaknem százötven résztvevőnek. Hozzátette, országosan évente tíz-tizenöt olyan balesethez riasztják a katasztrófavédelmet, amely vasúti átjáróban történt. A gyakorlattal a résztvevő szervezetek a közlekedési szabályok betartására, a vasúti balesetek elkerülésére hívják fel a figyelmet.

Fotó: Katasztrófavédelem

Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta: a gyakorlat kiváló lehetőséget adott, hogy a résztvevő szervezetek még jobban megismerjék, összehangolják az egymásra épülő, egymást kiegészítő munkájukat. Hozzátette, hogy a most megszerzett tapasztalatok tovább erősítik az együttműködést a katasztrófavédelem és a társzervek között.

Fotó: Katasztrófavédelem

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában