Piros fokozat is kiadásra kerülhet!

2022.01.30. 09:25

Erősen viharos széllökésekre kell számítani vasárnap Dunaújvárosban

A pénteki hidegfront mögötti viharos széllökések gyakorlatilag "lágy fuvallatnak" számítanak ahhoz képest, ami vasárnap vár ránk - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán!

Viharos szél várható Dunaújvárosban.

 A #Malik névre keresztelt viharciklonhoz tartozó  hidegfront átrobogását követően napközben nagy területen viharossá fokozódik a szél - erősen viharos (90 km/h-t meghaladó) lökések is jó eséllyel lesznek.

14 megyében másodfokú, azaz narancssárga figyelmeztetés van érvényben, azonban az időjárási helyzet függvényében akár a piros fokozat is kiadásra kerülhet egyes helyekre (esélye nem nagy, de teljesen kizárni nem lehet).

Frissítés:

A meteorológiai szolgálat másodfokú, narancs riasztást adott ki több megyére az erős szél miatt. Vasárnap országszerte viharos szélre lehet számítani.

Akár száz kilométer/órát meghaladó széllökések is előfordulhatnak. Az ilyen erős szél faágakat törhet le, fákat dönthet ki, megbonthatja az épületek tetejét.

A ház környékéről érdemes összegyűjteni és fedett helyre vinni azokat a tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat és kárt okozhat velük. Az erős szélben kidőlő fák elszakíthatják az elektromos vezetékeket. Ha bárki elszakadt vezetékkel, veszélyes helyzettel találkozik, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Frissítés 01.30. 10:45

Több megyében is munkát ad a tűzoltóknak az erős szél

 

Főleg kidőlt fákról, oszlopokról, megrongált tetőkről érkeznek bejelentések - tájákoztatta szerkesztőségünket a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Sok kárt okoz a viharos erejű szél az ország több megyéjében és a fővárosban. Elsősorban kidőlt fák, leszakadt ágak, megrongálódott épületek miatt érkeznek bejelentések főként Budapest, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Fejér megyéből. Több helyen forgalmi akadályt okoznak, vezetékeket szakítanak le, épületeket és kerítéseket rongálnak meg a kidőlt fák. Budapest X. kerületében, az Örs vezér téren egy jelzőlámpát, míg Üllőn, a Pesti úton egy melléképület tetőszerkezetét rongált meg a szél. Székesfehérváron, a Pozsonyi úton kidőlt egy nyírfa, amely akadályozza a közlekedést az érintett útszakaszon. Az M3-as autópálya 117-es és 118-as kilométere között leszakadt a sávokat elválasztó háló, amely forgalmi akadályt okozott. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán.

A katasztrófavédelem tanácsai:

Az ilyen erős szél faágakat törhet le, fákat dönthet ki, megbonthatja az épületek tetejét.

A ház környékéről érdemes összegyűjteni és fedett helyre vinni azokat a tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat és kárt okozhat velük. Az erős szélben kidőlő fák elszakíthatják az elektromos vezetékeket. Ha bárki elszakadt vezetékkel, veszélyes helyzettel találkozik, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Mi a teendő szélviharban?

❗ Pakolj össze az udvaron.

❗ Ne indulj horgászni. 

❗ Ne rakj tüzet.

❗ Zárd be a háziállatokat.

❗ Ne menj recsegő, ropogó faágak, fák közelébe. 

❗ Ne vidd a gyereket a játszótérre. 

❗ Ne menj a leszakadt villanyvezeték közelébe, de jelentsd be, ha ilyet látsz. 

❗ Zárd be az ablakokat. 

❗ Figyeld a szén-monoxid-érzékelődet, a szél visszanyomhatja a levegőt a kürtőkbe.

❗ Esetleg még annyi: hogy készülj fel áramszünetre is. 

❗ És, ha dühöng a szél, áramtalaníts.

❗ Baj esetén pedig hívd a 1️⃣1️⃣2️⃣ - t!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában