Vezessenek óvatosan

2021.12.09. 06:50

Ónos esőre figyelmeztet az OMSZ

Havazás és ónos eső miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat

duol.hu

20201203 Veszprém Ónos eső után síkosság-, jégmentesítés Fotó: Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly

Az ország több megyéjére köztük Fejérre is figyelmeztetést adott ki az OMSZ. Ennek oka a havazás és az ónos eső, amelyet a Katasztrófavédelem is megerősít

A tájékoztatás szerint gyenge ónos eső (a várt csapadékmennyiség általában néhány tized mm) és havazás (12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat) várható az ország különböző pontjain.

Az előrejelzés szerint erősen felhős, nyugaton borult lesz az ég. A Dunántúlon többfelé lesz csapadék: északnyugaton, az Alpokalján havazás, a Dunántúl középső részein ónos eső (!), máshol havas eső, eső. A Dunától keletre inkább csak estétől lehet elszórt eső, szitálás. Eleinte a délkeleti, keleti, majd az északnyugatiszél élénkül meg. 0 és 7 fok között alakul a hőmérséklet - az Alpokalján lesz a leghidegebb.

Az OKF közleményt is adott ki erre vonatkozóan:

A meteorológiai előrejelzések szerint ónos esőre kell készülni, a meteorológiai szolgálat másodfokú, narancs riasztást adott ki.

Mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Aki teheti, ónos eső miatt érvényben lévő riasztás ideje alatt ne induljon útnak. Ha az utazás elkerülhetetlen, csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljanak el. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és egy kis ételt, arra az esetre, ha hosszabb ideig kellene várakozni. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre.

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! Az alkalmazás ingyenesen letölthető Android, és iOS operációs rendszerű eszközökre.

Kettős fronthatás

Orvosmeteorológia: Kettős fronthatás terheli szervezetünket. A melegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus). A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában