OMSZ

2021.07.09. 19:10

Másodfokú meteorológiai riasztás Fejér megyében – FRISSÍTVE

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar veszélye miatt Másodfokú (narancs) riasztást adott ki.

FMKI

A ma délutáni viharfelhő képe, a Hankook mellől fotózva.

Fotó: Holczer Tibor

FRISSÍTÉS – 19:10 -

Az este folyamán egyre inkább a Dunától keletre helyeződnek át a zivatarok. A heves zivatarokat szélrohamok, felhőszakadás és több centiméteres jég is kísérheti. Éjjel fokozatosan a Tiszántúlra korlátozódik a zivatartevékenység. Szombaton a Dunától keletre elszórtan fordulhatnak elő zivatarok, legjellemzőbb kísérőjelenségnek a felhőszakadás tűnik.

Forrás: met.hu

(Megj.: Az este folyamán kis eséllyel akár magasabb fokú – piros – riasztás is érvénybe léphet az események függvényében.)

HŐSÉG

A nyugat felől érkező hidegfront és a csapadék hatására mérséklődik, a déli és keleti területekre szorul vissza a hőség. Szombaton már csak az ország délkeleti megyéiben érheti el a 25 fokot a napi középhőmérséklet.

FRISSÍTÉS – 13:05 – Másodfokú (narancs) meteorológiai riasztás kiadva 3 megye területére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar veszélye miatt Másodfokú (narancs) riasztást adott ki Fejér megye, Komárom-Esztergom megye, Veszprém megye területére.

Az érintett területen veszély! hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is!


FRISSÍTÉS – 9:00 – Nincsenek veszélyes időjárási jelenségek 2 megye területén. Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban zivatar veszélye miatt kiadott riasztást Fejér megye, Tolna megye területén.


Az érintett területen veszély! hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is!

ZIVATAROK: Péntek hajnaltól a kora délutáni órákig legnagyobb valószínűséggel az ország középső sávjában, illetve a Dunántúl keleti felén kell zivatarokra számítani, amelyek északkelet felé haladnak. A legintenzívebb gócokat viharos (60-70 km/h) széllökés, ~1-2 cm-t elérő jégeső és intenzív csapadék is kísérheti.

Fotó: OMSZ

HEVES ZIVATAROK – Péntek délután dél felől várhatóan egy kiterjedt, heves zivatarrendszer éri el az országot, amely estére fokozatosan északkeletre helyeződik át. A leghevesebb gócokat szélroham (90-100 km/h, de ezt meghaladó sem kizárt), jégeső (2-3, de helyenként akár 4+ cm jégátmérő) és felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló 25-50 mm csapadék) is kísérheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!