mezőföldi meteo

2020.06.12. 07:30

Felhőszakadásra és zivatarra is készülhetünk pénteken

Pénteken még többfelé számíthatunk heves zivatarokra, akár felhőszakadásra is, a hétvége azonban derűsebbnek ígérkezik.

duol.hu

Az OMSZ tájékoztatása szerint, péntek délelőtt csak kis eséllyel fordulhat elő beágyazott zivatar a Dunától keletre. A nap második felében azonban kiemelten az Alföld északi részén és az Északi-középhegységben intenzívebb zivatarok kialakulására lehet számítani. (Az ország délnyugati felén nem valószínű zivatar.) Reggel 15, délután 26°C körül alakul a hőmérséklet. Kellemes nyári napunk lesz, fronthatással nem kell számolnunk.

Figyelem! Zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat!

A zivatarokhoz helyenként felhőszakadás, viharos szél, jégeső társul. Északkeleten ugyanakkor néhol heves zivatar is előfordulhat, amelyet nagy méretű jég, 50 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék, valamint 80-90 km/h-t meghaladó szélrohamok kísérhetnek.

Orvosmeteorológia: Sok napsütésre, kevés gomolyfelhőre számíthatunk. 25-26 fok köré erősödik a nappali felmelegedés. Fronthatás nem terheli szervezetünket, jelentősebb egészségi állapotot befolyásoló időjárási tényezőre nem kell számítani. A frontra érzékenyek kissé fellélegezhetnek. Aki teheti, érdemes minél több időt a szabadban tölteni. Kerülje a tömeget és a zsúfolt tereket.

Szombat

Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

A Dunántúlon ragyogó napsütésre számíthatunk gomolyokkal. Keleten a kezdeti, délelőtti napsütést erős gomolyfelhő-képződés követi, és déltől elszórtan fordul elő zivatar, vagy zápor, néhol jégeső. 26 és 31°C közötti értékeket mérhetünk. Főleg a Dunántúlon – a Balatonnál és a Velencei-tónál – készülhetünk strandidőre.

Vasárnap

Gyakran törnek magasra a gomolyfelhők, és eleinte csak elszórtan, délután már több helyen valószínű zápor, zivatar. Estefelé a keleti tájakon komolyabb zivatarok is lehetnek jégesővel, felhőszakadással. 25-30 fokos nyári melegre van kilátás. Az északi, északnyugati szél megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódik.

Forrás: met.hu; koponyeg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában