sok ember, sok energia

2018.08.19. 14:00

„Zöldítsünk”, amíg nem késő

Rohamtempóban nő a föld lakossága, miközben planétánk eltartóképessége sajnos egyre inkább csökken. Élelmiszereink előállításához egyre több energia kell, ami megbillenti az ökológiai egyensúlyt.

Őri András

Lucullustól a datolyán át az ökörszívig sokféle fajtát kínálnak befőzni Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Egyesek szerint a klímaváltozás manapság már néha egyenesen ránk rúgja az ajtót. Sokan végeznek komoly felvilágosítást ezen a téren. Az egyik ilyen a több mint fél évtizedes múlttal büszkélkedő „Felelős Gasztrohős” szervezet, amelynek tagjai már számos újdonsággal álltak elő. A többi közt bevezették a Fenntartható Vendéglátóhely Minősítést is…

Megesszük unokáink jövőjét?

Az élelmiszeripar, a nagyüzemi termelés miatt egyre több energiát fogyaszt. Szakértők szerint ma már 1 kcal energiatartalmú élelmiszer előállításához, mire a tányérunkba kerül 0,7 kcal energia szükséges. Ráadásul a világ népessége rohamosan nő. Egyes becslések szerint az elkövetkezendő 30 évben mintegy 70 százalékkal kell növelni az élelmiszer-termelést, hogy az mindenki számára elegendő legyen.

Egy mobil applikáción keresztül mostantól már elérhetővé válnak a bejelentkezett fenntartható élelmiszert árusító helyek is, így könnyűszerrel megtalálhatjuk azokat

A növénytermesztés és az állattenyésztés már most is az édesvízkészletek 70 százalékát emészti fel. Csak az étkezésünk, a főzéssel, a bevásárlással, és a teljes élelmiszeripari gyártási folyamattal együtt az üvegházhatású gázok több mint a negyedéért felelős. Mindez, ha ilyen tempóban növekszik, gyakorlatilag a jövő generáció életlehetőségét szűkíti le jelentős mértékben.

A helyzet komoly, a föld energiakészlete, sajnos erősen véges. Főleg úgy, hogy környezetszennyezéssel, még mi magunk is csökkentjük azt. És akkor még nem is beszéltünk a szintén az embereknek köszönhető globális felmelegedés termeléscsökkentő hatásairól…

Az Európai Unió 2020-ra 20 százalékkal szeretné csökkenteni az élelmiszerlánc energiafelhasználását. Ösztönzik a fenntarthatóbb élelmiszer-termelést és -fogyasztást. Így aztán egyre több víz- és energiatakarékos, valamint csökkentett mennyiségű csomagolóanyagot használó élelmiszergyárat terveznek.

Fenntarthatósággal a jövő generációjáért

A fenntarthatóság azt jelenti, hogy úgy elégíti ki valami a jelen szükségleteit, hogy azzal nem csökkenti a jövendő generációk esélyét arra, hogy erre majd ők is képesek lehessenek. A közgondolkodásban ez a szó sajnos még nem kellő súllyal szerepel. Az emberek többsége még sokkal inkább enged egy marketingkampány csábításának, minthogy az unokáira gondoljon.

Bármily hihetetlen tűnik, tudatos táplálkozással mi magunk is tehetünk ezek ellen a negatív folyamatok ellen. Létezik ugyanis fenntartható táplálkozás is.

Fenntartható táplálkozást folytatnak azok, akik:

– Kerülik a PET-palackot, a szívószálat, az eldobható evőeszközöket, a nejlonzacskókat. Helyette újrahasznosítható, vagy lebomló csomagolóanyagokat és vagy többször használatos eszközöket használnak.

– Lehetőleg tartósítószer nélküli, de minél hosszabb eltarthatóságú élelmiszert választanak.

– Figyelnek arra, hogyha tengeri halat esznek, akkor annak halászata ne a tenger kirablásával, hanem az ökológiai egyensúly fenntartásával történjen. (MSC logóval ellátott termékek.)

– Nem pazarolnak. Csak annyi élelmiszert vesznek meg, ügyelve a lejárati időre, amennyit el is fogyasztanak. Nem dőlnek be a marketing­akcióknak, csak azt veszik meg, amit elterveztek...

– Ételeiket fenntartható élelmiszerekből készítik.

A fenntartható élelmiszerek előállításához, a vásárlóhoz való eljuttatásához a legkevesebb energia szükséges és legkevésbé terheli a környezetet, egyre nagyobb az ökológiai lábnyomunk Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Azok a fenntartható élelmiszerek, amelynek előállításához, a vásárlóhoz való eljuttatásához a legkevesebb energia szükséges, vagy legkevésbé szennyezi a környezetet.

Mindig a helyi termelők áruinak a helyi piacra történő eljuttatása jár a legkevesebb szállítással, így a legkevesebb benzinköltséggel, vagyis energia felhasználásával. Ugyanezt érjük el a szezonális ételek, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is. Lehet enni januárban is lecsót, de a fél földet átutazza, mielőtt a tányérunkba kerül.

A primőráruk is falják az energiát, hiszen csak ezzel lehet a szezonnál hamarabb előállítani az árut.

A biogazdálkodás viszont, nemcsak kevesebb energiát fogyaszt, mint hagyományos társa, de nem szennyezi a környezetet sem, hiszen nem használ sem műtrágyát, sem növényvédő szereket.

A húsfogyasztás mérséklése szintén jótékonyan hat az elfogyasztott élelmiszerünk energia felhasználására.

Felelős gasztrohős – egy egyesület, amire érdemes odafigyelni

Több egyesület foglakozik hazánkban a lakosság felvilágosításával. Talán a legismertebb közülük az immár 6 éves múltra visszatekintő „Felelős Gasztrohős” egyesület. Jelmondatuk: „Hősködj velünk, egyél jót!” Rendszeresen tartanak előadásokat, figyelemfelkeltő kampányokat a fenntartható életmódról, táplálkozásról, sőt önkénteseket is toboroznak.

A Norvég Alap támogatásán túl, egyes állami szervezetek, mint a Földművelésügyi minisztérium, illetve a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatását is maga mögött tudja a szervezet. Honlapjukon (gasztrohos.hu) nem csak a felvilágosító, illetve kampányanyagaikat lehet megtalálni, hanem az ajánlott étrendhez sok-sok fényképes receptet is.

Ingyenes app a fenntartható élelmiszerlelőhelyekről

Egy mobil applikáción keresztül mostantól már elérhetővé válnak a bejelentkezett fenntartható élelmiszert árusító helyek is. Az app ingyenesen letölthető Apple Store-ból és Google Play Áruházból. Az alapanyagokat listázó menüpontban a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, illetve ezek vitamin- és ásványianyag-tartalmát is láthatja a felhasználó.

A készítők azokat a helyeket minősítették fenntartható élelmiszert árusító helyeknek, ahol pl. helyi, szezonális vagy minősített környezetbarát/bio élelmiszerek kaphatók. A helyekre öt kategóriában kereshetünk rá:

– helyi piacok,

– bio piacok,

– nagyrészt fenntartható élelmiszereket árusító boltok (bioboltok, helyi termékeket árusító boltok),

– közösségi kertek,

– közösségi mezőgazdálkodás / bevásárló közösségek és azok átvevőpontjai.

Alapítvány munkatársai azt kérik, ha bárki tud még több ilyen megbízható helyről, küldje el nekik a [email protected] e-mail címre. Ugyanezen a térképen hatodikként rákereshetünk az alapítvány által minősített Fenntartható Vendéglátóhelyekre is.

Fenntartható Vendéglátóhely minősítés

Az egyesület támogatja a környezetbarát étkezést. Mindazoknak a catering-cégeknek, éttermeknek, illetve kávézóknak megadják a „Fenntartható Vendéglátóhely” minősítést, amelyek a betartják a következőket:

Éttermek:

– nem használnak pálmaolajat,

– legalább két vegetáriánus fogásuk van,

– min. 30 százalékban hazai élelmiszert használnak

– legalább egy alapanyaguk bio minősítésű,

– nem használnak polisztirol csomagolóanyagot,

– legalább egy általuk használt tisztítószer környezetbarát minősítésű,

– folyamatosan törekszenek környezetterhelésük csökkentésére.

Kávézók:

– kizárólag magyar tejet használ,

– kínálatában van vegetáriánus harapnivaló,

– min. 30 százalékban hazai élelmiszert használnak

– nem használnak polisztirol csomagolóanyagot,

– kínálatukban legalább egyféle bio/fair trade/direct trade kávé és tea,

– legalább egy általuk használt tisztítószer környezetbarát minősítésű,

– folyamatosan törekszenek környezetterhelésük csökkentésére.

Az egyesület így szó szerinti térképre kerüléssel népszerűsíti magát a vendéglátóhelyet vagy vállalkozást. De segítenek a lehető leghatékonyabbá tenni a hulladékkezelést, az energia- és vízhatékonyságot, valamint az alapanyag beszerzésének módját is.

(Forrás: gasztrohos.hu, tetpaltform.hu, elelmiszer.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!