Előadás pályázatokról

2018.03.21. 11:00

Hogyan legyél vállalkozó? – előadás a helyi egyetemen

Megtöltötték a fiatalok a Dunaújvárosi Egyetem Semmelweis úti kollégiumának emeleti társalgóját tegnap délután. Nem véletlen, nagyon is hasznukra válhat az ott hallott előadás.

Balla Tibor

A rendezvény súlyát mutatja, hogy az újra felpezsdülő Gazdaságtudományi Szakkollégium első rendezvényén részt vett dr. András István, az egyetem rektora, és dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes is, a megnyitóbeszédet pedig dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője mondta, hangsúlyozva: nyilvánvaló kormányzati cél, hogy a fiatalok vállalkozóvá válását elősegítsék. A képviselő lényegében hazai pályára érkezett, hiszen a Közgazdaságtudományi Tanszék mesteroktatója államigazgatási és jogi ismeretek tantárgyban, és kurzusain sokszor száznál is többen vesznek részt.

Az egyetem kollégiumi társalgója megtelt érdeklődő diákokkal Fotó: Hankusz Kálmán/ Dunaújvárosi Hírlap

Az előadást az MnT Üzleti Tanácsadó Kft. alapítója, Beck Zoltán tartotta, aki több mint 10 éves pályázatíró tapasztalattal rendelkezik, és már több mint 100 vállalkozás megalapításában vett részt. Témája pedig a Széchenyi 2020 keretében elindult, a Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása című program volt. Egészen pontosan a GINOP-5.2.7-17. számú pályázat, amellyel 2-3 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást lehet nyerni, amelyet most induló vállalkozásra költhet a 18–30 év közötti fiatal, aki regisztrált álláskereső, nem rendelkezik többségi tulajdonnal egy vállalkozásban sem, úgy, ahogy aktív hallgatói jogviszonnyal sem, ellenben vidéki lakcímmel igen. Részt kell venni egy kompetencia teszten, egy körülbelül kéthetes képzésen, ahol vállalkozási alapismereteket tanulnak. Ezután jöhet az üzleti terv megírása, ez után lehet céget alapítani (egyéni vállalkozó, Korlátot Felelősségű Társaság, Betéti Társaság), és az utolsó lépés a pályázat beadása lesz. Mire lehet költeni a hárommilliós támogatást? Előkészítésre, járulékokra, munkabérre, eszközre, szoftverre, bérleti díjra, marketingre, weblapra, rezsire, tanácsadásra, képzésre, könyvelésre. Az előleg felét fogják először megkapni a nyertes pályázók.

megnyitóbeszédet dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője mondta fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A projektidőszak alatt (választható 7–12 hónap) a pályázó köteles a saját maga, de legalább egy munkavállaló részére bért fizetni a támogatás összegéből. A kivett bérnek nincsenek felhasználási korlátai, de a vállalkozást 3 évig fenn kell tartani. Mindemellett lehetőség van kamatmentes hitelre maximum 10 millió forintig, amelyet maximum 15 év futamidő alatt kell visszafizetni. Mindehhez 10 százalékos önrésszel kell rendelkezni, azonban ezt elég csak a megkapott első részlet után befizetni.

A tanácsadó azt is elárulta, a lehetőség ősztől a 30 éven felülieknek is megnyílik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!