Az idei nem a barack éve

2018.03.21. 12:00

Csak Kelet-Magyarország úszta meg a nagy fagykárokat

Nem hiányzott a tél mostani rohama a gyümölcsösökben, de az eddiginél nagyobb kárt nem okozott.

Pekarek János

A télnek ez a mostani, remélhetően utolsó rohama már nem sokat változtatott a kertészetek helyzetén – mondta lapunknak ifjabb Csizmadia György, a Venyim Gyümölcse Kertészet tulajdonosa és vezetője.

A március eleji, mínusz 20 Celsius-fokos fagyok idején ifjabb Csizmadia úgy vont gyorsmérleget a fagykárokról, hogy a Dunántúlon a barackosokban mintegy kilencven százalékos kár keletkezett.

(illusztráció) Fotó: pixabay.com

Sajnos, kiderült, hogy az első becslések nagyjából helytállóak voltak, legalábbis ami a kajszi- és az őszibarackot illeti. A dunántúli ültetvényeken a barackosok nagyon komoly károkat szenvedtek, a cseresznye, a meggy és az alma esetében viszont még van valamennyi remény arra, hogy a gyümölcsfák magukhoz térnek. A barackosokat a Duna–Tisza közén is érintette a tél végi fagykár, le egészen Szegedig, sőt, Csongrád magasságában még a Tiszán túl, Békésben is elfagytak a gyümölcsösök.

Különösen a kajszi- és őszibarack szenvedte meg a fagyokat (illusztráció) Fotó: pixabay.com

Eddig úgy tűnik, hogy csak Borsod és Kelet-Magyarország úszta meg a fagyok csapását: éppen az a terület, ahol most, hét végén ítéletidővel búcsúzott a tél. Azonban most „csak” mínusz 10 Celsius-fokokat mértek arrafelé, tehát a gyümölcsösökben nem volt olyan hosszan tartó és erős fagy, mint mifelénk február végén, március elején.

(illusztráció) Fotó: pixabay.com

A kárt szenvedett gazdák jövőbeli munkájukban szinte ak a különféle támogatásokban bízhatnak. Aki gyümölcstámogatást, illetve földalapú támogatást kap, vagy részt vesz az agrár-környezetgazdálkodási programban, az, ha szűken mérve is, de továbbra is meg tudja művelni ültetvényét. Elméletben jövő tavasszal lehet számítani a mezőgazdasági kárenyhítési alap kifizetéseire: most kezdődhetnek a tárgyalások arról, hogy talán előleget folyósítanának ebből a pénzből. Ahogyan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával is tárgyalnak már a gazdák arról, hogy nulla kamatozású forgóeszközhiteleket vehetnek igénybe a termelők, ami azonban csak részben segít az elfagyott ültetvények cseréjében. A magas térítési díjak miatt fagykárbiztosítással csak kevés gazda rendelkezik.

Nem az idei lesz a barackpálinka- és lekvárkészítés éve… – jegyezte meg ifjabb Csizmadia György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!