Magyarországon is támogatják

2018.04.21. 10:00

A hőszivattyúé a jövő?

A fűtési, hűtési rendszerek nagyon sok változáson mentek keresztül az elmúlt években. A napkollektor mellett itt van már a hőszivattyú is.

duol.hu

Magyarországon napjainkban még mindig a fa és a földgáz az első számú fűtőanyag, emellett azonban az emberek egyre szélesebb körben ismerik meg a hőszivattyúkban rejlő lehetőségeket. Ennek megfelelően a hőszivattyúk eladása dinamikusan növekszik hazánkban, de még mindig nem igazán számottevő. Évente körülbelül ezerötszáz hőszivattyút adnak el.

Gázkészülékből ennek a sokszorosát értékesítik minden évben a fűtési szezon előtt. A váltás leginkább az anyagi oldal miatt nehézkes, ugyanis a meglévő fűtésrendszer lecserélése hőszivattyúra beruházást igényel. Ez, bár egyszeri, nem olcsó, ami sokakat visszatart, még akkor is, ha szimpatikusak számukra a hőszivattyúk. A külföldi pozitív példákat látva Magyarországon is támogatják a hőszivattyúk telepítését. Az Otthon Melege Program pályázat keretein belül komoly támogatást lehetett szerezni fűtéskorszerűsítésre, így a hőszivattyús rendszerek kiépítésére is. A pályázat révén 25 százalékos támogatást lehetett elnyerni a hőszivattyúk beszerzéséhez, vagyis a költségek mintegy negyede finanszírozható volt belőle.

A hőszivattyú olyan berendezés, úgynevezett kalorikus gép, amely arra szolgál, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt vonjon ki és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítsa. Használatának célja a hőenergiával való gazdálkodás, amelynek során hűtési energiát fűtésben lehet felhasználni, illetve környezeti hőt lehet hasznosítani. Minden olyan fizikai elv alapján készülnek hőszivattyúk, amelyeket a hűtőgépeknél is használnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!