Erősítenek a skandináv piacon is

2023.06.02. 11:30

Szijjártó Péter a Vajda-Papír norvégiai gyárában – galériával

Az elmúlt években megerősítette pozícióit a skandináv piacon a Vajda-Papír Csoport, amelynek Dunaújváros mellett van a legnagyobb magyarországi gyára. A cég norvégiai vállalata, a Vajda-Papír Scandinavia AS az egyetlen magyar tulajdonosi kézben üzemeltetett napi fogyasztási cikkeket előállító és exportáló vállalat Norvégiában, idén ünnepli alapításának 10. évfordulóját. Az évforduló alkalmából Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tett látogatást a Vajda-Papír norvégiai gyárában.

Duol.hu

Fotó: KKM Sajtó és Vajda-Papír

A skandináv piacban rejlő jó lehetőségek további kihasználása, a cég régiós jelenlétének és exporttevékenységének erősítése érdekében a Vajda-Papír további beruházásokat, fejlesztéseket és piacbővítő lépéseket fontolgat.

Tíz éve indultak Norvégiában

A Vajda-Papír Csoport 2013 júniusában indította be a papírgyártást és feldolgozást az Oslo melletti, több mint 100 éves múltra visszatekintő drammeni gyárban, ahol 120 munkavállalót foglalkoztatnak és a higiéniai papírtermékek teljes spektrumát állítják elő. Az éves termelés mára máreléri a 30 ezer tonnát, a forgalom pedig tavaly csaknem kétszeresére nőtt, elérte a  20 milliárd forintot és ezzel a norvégiai gyár adta a csoport árbevételének negyedét.

„Az elmúlt 10 év eredményei is azt bizonyítják, hogy jól döntöttünk a norvégiai leányvállalat megalapításakor, hiszen a Vajda-Papír Scandinavia tavaly a vállalatcsoport árbevételének a negyedét adta. Skandináviában szépen fejlődik az export és a helyi forgalom, ezért a közeljövőben további beruházásokat, terjeszkedést tervezünk” – fogalmazott az alapító-tulajdonos a norvégiai vállalat alapításának 10. évfordulóján, a külgazdasági és külügyminiszter látogatásakor.

Fotó: KKM Sajtó és Vajda-Papír

Vajda Attila, a Vajda-Papír alapító ügyvezető igazgatója elmondta, a piaci kilátásokat jelentősen javítja, hogy ebben a térségben az európai átlagnál erősebb a fizetőképes kereslet, így ehhez igazodva magasabb polci árak érhetők el, ezért a magasabb szállítási költségek ellenére is érvényesíthetők a magasabb beszállítói árak. Ennek köszönhetően évről évre az összvállalati forgalomnál nagyobb ütemben bővül a Skandináviába irányuló export, tavaly például már a teljes magyarországi kivitel 63%-a (12,5 milliárd forint értékben) érkezett a régióba – mondta. Elmondta, hogy A 2019-es 21%-ról 1 év alatt 29%-ra ugrott a Vajda-Papír Kft. forgalmában a Skandináviába irányuló export, ami azóta is évről évre a vállalat értékesítésénél nagyobb mértékben nő, ezzel növelve részarányát. Ezzel a teljes exporton belül a 2022-es évben már 63%-ot képviselt a régió.

Erős pozíció a kiélezett versenyhelyzetben

A piaci potenciál mellett a versenyhelyzet is kiélezett, a Vajda-Papír azonban az ügyvezető igazgató szerint erős pozíciót épített fel, elsősorban annak köszönhetően, hogy gyáraikban a legmodernebb technológiát alkalmazzák, amely egyben biztosíték az energiatakarékos működésre is. Az ukrajnai háború és az energiaválság rontotta tavaly a jövedelmezőséget, hiszen magas energiaigényű iparágról van szó, de Vajda Attila idén már javuló tendenciára számít. A nehéz körülmények mellett jelentős eredménynek nevezte az ügyvezető igazgató, hogy a cég megtartotta alkalmazotti létszámát, sőt a dunaföldvári gyára második ütemének átadásával 50 új munkahelyet is létrehoztak, miközben az alapanyaggyártásban biztosították a teljes önellátást. „Ezzel is tovább erősítettük Magyarország önellátó képességét higiéniai papírtermékekből, mivel az alapanyag saját gyártása erősíti a termelés biztonságát, és a Vajda-Papír éves, 140 ezer tonnás termelése messze képes biztosítani szükség esetén akár az ország 90 ezer tonnás éves teljes igényének kielégítését” – mondta. Vajda Attila hozzátette, hogy az elért eredményeket nagyban támogatták a cég külpiaci pozíciói, ezért a hangsúly idén is az export további növelésén és az exportpiacok bővítésén van. „Az eddigi eredmények bizonyítják, hogy jó úton haladunk, amikor a magas színvonalú technológia, a környezettudatos termelés, a dolgozók folyamatos edukációja mellett tettük le a voksunkat, ezzel nem csak a papíripar hozzáadott értékét növeljük, de hozzájárulunk az egész nemzetgazdaság erősödéséhez” - mondta.

Vajda Attila beszámolt róla, hogy az Észak-Európai régióban és Skandináviában évről-évre erősödik az export és a helyi forgalom is nő. A cégvezető kiemelte, hogy Svédország kiemelkedik a régió országai közül, az ide irányuló export nőtt a legdinamikusabban, 3 év alatt több mint hatszorosára (641%), így a Vajda-Papír külpiaci kivitelének tekintetében ez a legjelentősebb ország, az ide irányuló 6 milliárd forintot is meghaladó exportforgalom 2022-ben majdnem háromszorosa volt, mint a sorrendben utána következő Dániában. A régióba – Norvégia, Dánia, Finnország, Izland, Svédország – 2022-ben több mint 16 millió csomag papírterméket értékesítettünk partnereinknek. 

Az idei svéd exportbevételek meghaladhatják a 8 milliárd forintot is. A Skandináv desztinációba érkezett teljes exportbevétel tavaly 12,5 milliárd forintot tett ki, idén pedig a tervek szerint meghaladhatja a 16,5 milliárd forintot Észak-Európai régióban, amelybe a skandináv országokon kívül Finnország és Izland is beletartozik.

Fotó: KKM Sajtó és Vajda-Papír

 A Vajda-Papír ügyvezető igazgatója elmondta, hogy tavaly több mint 13 000 tonna papírárut szállított a cégcsoport az Észak-Európai régióba, havi 1000 tonnánál is többet, így elmondható, hogy minden munkanapon 10 kamion indult a régió felé a Vajda-Papír termékeivel. Az idei kiszállítás a tervek szerint megközelítheti a 14,5 ezer tonnát. A skandináv régióba 97%-ban lakossági termékeket szállít a vállalat – 62%-ban toalettpapírt, 31%-ban papírtörlőt, így mind a papír zsebkendő, mind a szalvéta kategória nagy potenciált jelent még – de további nagy fejlődési lehetőséget nyújt a közületi választék bővítése is.

Skandinávia–Magyarország tengely

Vajda Attila kiemelte, hogy a Skandinávia–Magyarország gyártási tengely lehetőséget ad a Vajda-Papír Cégcsoport számára, hogy Észak-Európától Nyugat-Európán át, a Balkánon keresztül egészen Dél-Európáig kiemelt beszállítóként láthassa el partnereit a legjobb ár és minőség arányú, a legalacsonyabb környezet terheléssel előállított higiéniai késztermékekkel.

Közel negyedszázada alakultak

A Vajda-Papír 24 éve alakult családi vállalkozásként, csoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztat. A magyarországi és norvégiai értékesítés mellett a vállalat higiéniai papírtermékeit a világ több mint 30 országába szállítják, a csoport teljes higiéniai papírtermék-előállításának több mint 50%-át export piacokon értékesítik. Tavaly a Vajda-Papír megduplázta árbevételét magyarországi és norvégiai gyárában is, összforgalma meghaladta a 80 milliárd forintot. A cégcsoport éves termelése 2023-ban várhatóan meghaladja a 150 ezer tonnát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!