Újra termel a Dunaferr

2023.02.16. 18:18

Régóta vártunk erre a pillanatra

Dunaújváros - Hosszú évek után nyitott kapukkal várták a sajtó munkatársait a Dunaferr főkapujánál: csütörtökön délután rövid sajtótájékoztatóval egybekötött gyárbejáráson tekinthették meg a meghívottak a 2-es számú nagyolvasztót és a hideghengerművet munka közben.

Brousil Csaba

A Dunaferr, a Liberty Steel vezető tisztségviselői és szakértői, valamint a Dunaferr munkavállalóinak köszönhetően újra indult a 2-es kohó. A fotó balról - jobbra: Ajay Aggarwal - a Liberty Steel Group európai elnöke Cseh Ferenc - az ISD Dunaferr Zrt. legfőbb általános vezérigazgató-helyettese Sanjeev Gupta - a Liberty Steel Group ügyvezető elnöke Ticz Imre - a ISD Dunaferr Zrt. nagyolvasztómű gyárvezetője Cornel Moisescu - a Liberty Galati nagyolvasztómű gyárvezetője Sandip Biswas - a Liberty Primary Steel vezérigazgatója Móger Róbert - szakértő Bucsi László szakértő

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

A helyszínen Sandip Biswas, a Liberty Primary Steel vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket, közöttük Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárt, Sanjeev Guptát, a Liberty Steel Group elnökét, és valamennyi dunaferres és a liberty-s kollégát. Röviden tájékoztatta az egybegyűlteket az elmúlt hetek vasműben lezajlott megfeszített munkájáról, amelynek során a Dunaferr és a Liberty szakemberei azon fáradoztak, hogy a termelés újra indulhasson a gyárban. Mint mondta, nagyon büszkék arra a Liberty csapatával, hogy eljött az a pillanat a Dunaferr életében, amikor a 2-es kohóból három nappal ezelőtt, hétfőn újra nyersvasat csapolhattak. Hangsúlyozta, hogy amikor 2022. december elején megérkeztek a vasműbe, akkor még nagyon kilátástalan volt a cég és a benne dolgozó több ezer ember jövője is. Ma viszont a Dunaferr szakembergárdájának és a Liberty szakértő csapatának közös, megfeszített munkájának hála, a vasmű újraindításának lehetünk tanúi. Múlt héten ugyanis az acélgyártás szívének tekinthető kohó életre kelt és hétfőn éjszaka megtörtént az első csapolás is. Azóta a szakembereknek a hideghengerművet is sikerült beindítani, vagyis „a Dunaferr visszatér a működéséhez”. Kiemelte, hogy a közös munka gyümölcseként még hatékonyabbá tudják tenni a termelést és ezzel hosszú távra biztosítani lehet a Dunaferr jövőjét. 

Generációk nőttek fel a Dunaferrben 

Fábián Gergelyt a nagyolvasztói nyersvas csapolás közben szólítottuk meg. Az államtitkár elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy a kohó el tudott indulni, hiszen a szakemberek sokat dolgoztak ezért. 

December 6-án gyakorlatilag államtitkári kinevezése első napjai egyikén - bár nagyon bízott benne, de – még nem gondolta volna, hogy eljutunk idáig. Ekkor ugyanis a villamosenergia kikapcsolásának eshetősége, a kokszoló működését biztosító feketeszén készlet már csak pár napra volt biztosított, úgyhogy nagyon örül annak, hogy sikerült az újraindítást elérni és a termelés stabilizálását megkezdeni. Ez a nagyolvasztó november 8-a óta állt, ezért minél előbb el kellett indítani. 

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy el kell érni azt, hogy néhány év múlva un. green steel, azaz zöldacél gyártás legyen Dunaújvárosban, hiszen elképesztő tudás, szakértelem halmozódott itt fel. Amikor az itteni munkásokkal beszélgetett, az emberek elmondták neki, hogy volt, aki édesapja sapkáját viselte, pedig már ő is több évtizede dolgozik a Dunaferrnél, itt generációk nőttek fel. Nagyon fontos, hogy ez a szakértelem majd át tudjon transzformálódni egy zöldacél gyártásra is. A Libertynél ez már nem elmélet, hanem a gyakorlat része, nekik ebben már van tapasztalatuk. 

Várkonyi Zsolt 

A tájékoztató után a meghívottak megnézhettek egy csapolást a 2-es számú nagyolvasztónál, majd a hideghengerműben az acéllemez tekercsek hengerelését az un. 1700-as hengerállványon. 

Sanjeev Gupta, a Liberty Steel Group elnöke
Fotós: Szabone Zsedrovits Eniko

A helyszínen kiadott sajtóközlemény Sanjeev Gupta szavait tolmácsolta. „A Liberty a felszámolás alá került Dunaferr bérgyártási együttműködés érdekében megosztotta tapasztalatait, amellyel hozzájárult a Dunaferr üzemelésének újraindításához, segítve ezzel az üzletmenet folytonosságának biztosítását. A vasmű hosszú távon fenntartható jövőjének biztosításához további intézkedésekre lesz szükség. A Liberty elkötelezett amellett, hogy tapasztalatait felhasználva segítse a Dunaferrt ezeknek a lépéseknek a megtételében. A Liberty már többször bizonyította, hogy sikerrel stabilizált stratégiai fontosságú, komplex vertikumú, de alulfinanszírozott kohászati vállalatokat, komolyan javítva azok működési, kereskedelmi és pénzügyi helyzetét. Korábbi tapasztalataira támaszkodva, a Liberty bérgyártásra vonatkozó együttműködés keretében igyekszik biztosítani a vasmű stabil működését és a munkavállalók foglalkoztatásának biztonságát a Dunaferr esetében is. A Liberty célja, hogy a Dunaferr szakképzett és elkötelezett dolgozói a korábbinál biztonságosabb és hatékonyabb működésű üzemben dolgozhassanak majd, tovább építve a Dunaújvárosban generációk óta virágzó kohászati kultúrát”. 

Az „elsőtekercs” a hideghengerműben Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő
Fotós: Szabone Zsedrovits Eniko

Mint azt korábban megírtuk a vasmű helyzetének megnyugtató rendezése érdekében a kormány dr. Mészáros Lajos, Dunaújváros és térsége parlamenti képviselőjének javaslatára arról döntött, hogy hat hónapon keresztül kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be február 10-én. Erről így nyilatkozott lapunknak akkor az országgyűlési képviselő. „Az egyeztetési folyamat már tavaly szeptemberben elkezdődött, amikor dr. Molnár Krisztiánnal, a 4. számú választókerület elnökével együtt a miniszterelnök úrral tárgyaltunk. Sikerült meggyőzni a őt arról, hogy mennyire fontos a vasmű működése a térség szempontjából és mekkora problémát okozna ez a helyi lakosságnak akkor, ha ez a működés megszűnne. Tett egy ígéretet, hogy megvizsgálják a lehetőségeket és elkezdődött az a munka, amelynek nem végkifejlete, de nagyon fontos mérföldköve volt ez a bejelentés. A kormány fontosnak tartja az itt élő emberek, családok megélhetését, fontosnak tartja áthidalni azt az időszakot, amíg a gyár magához tér, ami azt is bizonyossá teszi, hogy hosszú távon is szükség van a működésére. 

A 2-es számú nagyolvasztót életre keltették a szakemberek
Fotós: Szabone Zsedrovits Eniko

"Azt ígértem: mindent megteszek annak érdekében, hogy a Dunaferr stabil munkáltató legyen, hiszen több tízezer emberről van szó. Márpedig ha ennyi munkahelyet fenyeget veszély, akkor az óriási szociális katasztrófához vezethet a térségben" – mondta dr. Mészáros Lajos az Inforádiónak. A sajtóbejáráson mindenki számára láthatóvá vált, hogy betartotta, amit ígért. 

 

Jó szerencsét! 

Engedjék meg, hogy egy személyes felütéssel kezdjem e sorokat, épp tíz éve hagytam el a Dunaferr-t és mintegy nyolc éve nem voltam a gyár területén sem. Sok víz lefolyt azóta a Dunán is, a kerítésen kívülről is azért szorítottam, hogy a termelés fenntartható legyen és sok ezer ember és családjuk munkája ne lehetetlenüljön el. Mondhatni nem sokon múlt. Bár nekem is markáns véleményem van erről, de a tanulságok levonását ezúttal meghagyom másoknak. 

Vérző szívvel láttuk, tapasztaltuk, hogy egy hét évtizedes vállalati kultúra fenntartása, működtetése nem megfelelő kezekben van, a szemünk előtt megy tönkre. Ilyen üzemi szakember gárdával, ekkora „élni, tenni akarással” – adott időszakban - óriási acélpiaci kereslettel a csillagokat le lehetett volna hozni az égről. Persze az ismeretlen tulajdonosi háttérrel, a mintegy 500 milliárdos veszteséggel nehéz talpon maradni. Azt, hogy miért jutott mégis ide a cég többen, többször írtak róla. 

Most eljött az idő. Hogy miért most? Azért, mert leállítani egy ekkora gyárat le lehet ugyan, de újraéleszteni nagyságrendekkel nehezebb. Az utolsó utáni órában – kormányzati közbelépéssel – sikerült megakadályozni azt, hogy a gyár padlót fogjon. Ebben a helyzetben a felszámolás volt az egyetlen lehetséges megoldás az életben maradásra és az újrakezdésre. A nagyolvasztói csapolásnak, a hideghengermű idei első tekercseinek együtt örülhettünk a helyszínen, és annak is, hogy mindezt felelősségteljes döntéshozók is megtisztelték jelenlétükkel. 

Bízzunk abban, hogy a folyékony fázis újraélesztése, a termelés fokozatos felfuttatása azzal a szakmai közösséggel, akik tenni akarnak a gyárért és természetesen az új befektető és a kormányzat sikeres együttműködésével ez sikerülni fog! Ehhez mi csak azt kívánhatjuk: Jó szerencsét! 

Várkonyi Zsolt 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!