Őstermelők

2023.02.01. 11:00

Ideje foglalkozniuk az adóbevallással is

Már nem árt az adóbevallással foglalkozniuk azoknak az őstermelőknek, akiket a februári határidő is sürget - írja társoldalunk a teol.hu.

MAUTHNER ILONA

Laptop számológép illusztráció

Fotó: fizkes

A jövedéki adóról szóló 2016. évi törvény alapján ha az őstermelők családi gazdasága (a továbbiakban: ŐCSG) a mezőgazdasági termelőként nyilvántartásba vett szervezet, akkor kizárólag az ŐCSG képviselője jogosult a családi gazdaság nevében visszaigénylésre saját nevére szóló számla alapján. A családi gazdaságokról szóló 2020. évi törvény szerint az ŐCSG alapításának céljából a tagok írásbeli szerződést kötnek, amely többek között tartalmazza a használatukban lévő mezőgazdasági hasznosítású földnek az ŐCSG tagjai által végzett közös gazdálkodás érdekében való rendelkezésre bocsátását, illetve az ŐCSG-t képviselő őstermelő személyét.

A gazdaság a nyilvántartásba vétele iránti kérelmet a törvényben meghatározott adatokkal, valamint meghatározott tartalommal nyújtja be az agrárkamarához. A kérelemben szerepeltetni kell a használt földterületek adatait, így – többek közt – a földterület használatának jogcímét, a földterület helyét, címét, helyrajzi számát, a földterület nagyságát (hektárban), valamint a földterület művelési ágát is. 

Az ŐCSG a nyilvántartásba vétellel jön létre és az ŐCSG képviselője a nyilvántartásba vétellel válik jogosulttá a képviseletre. A családi gazdaság adatait az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben (FELIR rendszer) tartják nyilván, amely tartalmazza az ŐCSG képviselőjére vonatkozó adatot, ami közhiteles adatnak minősül - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A jövedéki adóról szóló 2016. évi törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtása szerint az állami adó- és vámhatóság a jövedékiadó-visszatérítésre vonatkozó igényjogosultság megállapítása érdekében a mezőgazdasági termelő tekintetében a jogszerű földhasználat tényét a TakarNet Földhivatali Információs Rendszerben szereplő adatok alapján ellenőrizheti. Általánosságban a jogszerű földhasználat igazolása a földhasználati lappal történik. Azonban az erre vonatkozó törvény nem tartalmaz előírást arra vonatkozóan, hogy az ŐCSG által használt területek vonatkozásában a képviselőnek a földhasználati nyilvántartásban földhasználóként kell szerepelnie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!