Pannonia Bio

2023.02.26. 17:00

Az európai élelmiszerbiztonsághoz is hozzájárul a földvári üzem

A Pannonia Bio-nál mindig történik valami. Európa legnagyobb biofinomítója nemcsak látványával, termékeivel is lenyűgöző és arról sem feledkezhetünk meg, hogy a termelési hatékonyságot tekintve is a világ élmezőnyébe tartozik – írta közösségi oldalán csütörtöki bejegyzésében Süli János.

Ábrahám-Gazsó Rita

A világon a legnagyobbak között van a földvári árpafehérje-üzem, amelynek üzembe helyezése zajlik Forrás: Süli János Fb. oldala

Az országgyűlési képviselő szerint erről is megbizonyosodhattak dr. Horváth Kálmán főispánnal és Horváth Zsolt dunaföldvári polgármesterrel, valamint a többi vendéggel, amikor megismerkedhettek a gyár legújabb termékeivel és megtekinthették a világon egyedülálló árpafehérjegyártó üzemet is.

– Büszke vagyok rá, hogy Dunaföldvár a Pannonia Bio Zrt. közreműködésével hozzájárulhat az európai élelmiszerbiztonsághoz – hangsúlyozta a képviselő.

A Dunaföldváron tíz éve működő Pannonia Bio ebben az évtizedben már nem etanolgyártóként, hanem biofinomítóként határozza meg magát, ahol újszerű élelmiszeripari termékek, különösen az alternatív fehérjék állnak a működés középpontjában – jelezte korábban a cég.

A dunaföldvári üzemben, mint ismert, évente több mint egymillió tonna gabona feldolgozásával több százezer tonna fehérjében gazdag takarmányt, több mint 500 millió liter bioetanolt és 12 ezer tonnát meghaladó mennyiségű kukoricaolajat termelnek. 

Hódos Ferenc stratégiai igazgató lapunknak elmondta, a Pannonia Bio, Európa legnagyobb biofinomítója hamarosan két növényifehérje-gyártósort helyez üzembe, amelyek évi 60 ezer tonna árpafehérje-, illetve 20 ezer tonna takarmánykukoricafehérje-koncentrátum előállítására alkalmasak. Az árpafehérje-üzem a stratégiai igazgató tájékoztatása szerint a világ tíz legnagyobb ilyen jellegű ipari létesítményének egyike között van.

Az előállított fehérjekoncentrátumok emberi fogyasztásra szánt termékek lesznek, amelyeket takarmánygabonából állítanak elő. Hódos Ferenctől megtudtuk, a kivitelezést befejezték, a berendezések is a helyükre kerültek, jelenleg a gyáregység folyamatos üzembe helyezése zajlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!