Fontos az óvatosság

2023.01.26. 16:00

Ismét megjelentek az adathalászok!

Az internetes csalók az OTP Bank nevében küldött SMS-ekkel próbálják kicsalni az ügyfelek adatait, néhány napja hamis kérdőíves felméréssel próbálkoztak – írta közleményében az OTP Bank. Erre hívja fel a figyelmet a FEOL.hu.

OTP, Kecskés Zoltán

Fotó: Shutterstock

A kommüniké szerint az üzenetekben hamisan arról tájékoztatják az ügyfeleket, hogy a bankkártyájuk le lett tiltva, és a feloldáshoz egy rövidített, de az OTP Bank nevét tartalmazó weboldalra való kattintást kérik. Az OTP Bank felhívja ügyfelei figyelmét, hogy az SMS-t nem a bank küldte, a benne szereplő linkre ne kattintsanak, mert az egy adathalászoldalra visz, ahol az adathalászok megpróbálják az ügyfelek elektronikus bankoláshoz szükséges adatait megszerezni.

A hitelintézet továbbá felhívja a figyelmet, hogy az adathalász csalók egyre változatosabb módszerekkel dolgoznak, így fontos az óvatosság. Egy néhány nappal ezelőtti közleményükben pedig egy hamis kérdőíves felmérést is megemlítenek, ahol a csalók az OTP Bank nevével visszaélve, a közösségi médiában, ismét magas jutalommal kecsegtető felmérésnek álcázott hirdetéssel próbáltak banki adatokat ellopni ügyfelektől. Ha adataik adathalász csalók kezébe kerültek, a lehető leghamarabb jelezzék az esetet az OTP Banknak.

Az alábbi képernyőfotón látható, illetve ehhez hasonló szöveggel és képi elemekkel jelennek meg a csalási kísérletek az interneten.

Forrás: OTP Bank

 

De volt olyan eset is, igaz még a tavalyi évben, amikor csalók telefonon próbálkoztak. A legfontosabb: akit gyanús megkeresés ér, vegye fel a kapcsolatot a bankjával és ne adjon ki semmilyen adatot!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!