Törvénytelen, de értékes

2023.01.17. 20:00

A régi zsebben maradt pénz, mit szűk napon találunk, beváltható

A magyar forint bankjegyei viszonylag gyors ütemben változtak az elmúlt időszakban, mert egyre több biztonsági elemet építettek be, vízjeltől kezdve a hologramos csíkon át a fémszálig. Az eggyel korábbi bankó is szinte ugyanúgy néz ki, de nem törvényes fizetőeszköz, ezért be kell váltani.

Palocsai Jenő/FMH

Ha hazatérést követően kiürítjük a zsebeinket és kiderül, hogy valaki lejárt pénzzel fizetett nekünk, könnyedén beválthatjuk a bankban és a postán is. Fotó: illusztráció

Bár manapság egyre több a kártyás fizetés, illetve az okostelefonokkal bonyolított banki tranzakció, ám vannak még olyan helyek, ahol kizárólag készpénzzel tudunk csak fizetni. Egy piacon, a standok puskának nevezett összecsukható asztalai között járva, vásárolva megtörténhet, hogy a visszajáró egyik vagy másik eleme lejárt érvényességű bankó, de találhatunk régen használt zakóban, kabátban is ilyen pénzeket, sőt, a legrosszabb esetben egy hagyaték részét képezheti egy-két, vagy akár egy egész kis köteg bankjegy, amit a szeretett hozzátartozó kuporgatott a dunsztos üvegben a nehéz időkre, de sosem költötte el. Egy postán jártunk próbaképpen egy lejárt tízezer forintos bankjeggyel, hogy megtudjuk, beváltható-e, illetve ha igen, akkor van-e beváltási költség, valamint, hogy mi az útja, módja ennek. A postáskisasszony sajnálatát fejezte ki a dolog kapcsán, ugyanis mint elmondta, tavaly minden további nélkül elvette volna és teljes áron számolt volna vele, ha azzal fizetek, ám idén év elejétől már csak a bankok válthatják be a régi, lejárt érméket és bankjegyeket. 

Kifordultunk a postáról, és megkérdeztünk egy bankot, hogy valóban csak a pénzintézetek válthatják-e be a kivont fizető eszközöket, és ha igen, akkor mi ennek a menete? 

Az Erste Bank móri fiókjában tettük fel a kérdéseinket, ám végül Pálosi Márta válaszolt rájuk. A bank szenior kommunikációs szakértője elmondta: – A forgalomból a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által bevont, törvényes fizetőeszköznek már nem minősülő forint érméket és bankjegyeket az MNB lakossági pénztárában, valamint a magyarországi bankok pénztári szolgáltatást nyújtó fiókjaiban, továbbá a Magyar Posta postahivatalaiban lehet törvényes magyar fizetőeszközre átváltani. A bankok és a Magyar Posta az átváltás mellett a bevont forint érméket és bankjegyeket befizetésként is elfogadják. 

Ezek szerint mégiscsak lehet a postára menni a lejárt bankjegyekkel. De arra is választ kerestünk, hogy a bevonás után mennyi ideig fizethetünk ezekkel a forintokkal. Pálosi Márta úgy fogalmazott: – A bankoknál és a Magyar Postánál, jogszabályi előírás alapján, az érmék esetében a bevonás napjától számított 1 évig, a bankjegyek esetében a bevonás napjától számított 3 évig lehet magyar törvényes fizetőeszközre átváltani, illetve befizetéshez felhasználni a bevont forint érméket és bankjegyeket. Az MNB lakossági pénztárában az átváltásra az átváltási határnapig van lehetőség. 

Amint azt a kommunikációs szakértőtől megtudtuk, a szigorú szabályok betartása mellett van olyan postahivatal és bank, köztük az Erste is, aki a forgalomból bevont bankjegyeket a jogszabályi kötelezettségen túlmenően is átváltja törvényes fizetőeszközre, illetve szolgáltatásuk igénybevétele esetén fizetésül is elfogadja. 

Mindenki másképp csinálja, így érdemes érdeklődni mindenkinek a saját bankjánál. A megkérdezett pénzintézet esetében a régi pénz az MNB által meghirdetett átváltási határnapot megelőző hónap végéig számít törvényes fizetőeszköznek. De ha nem használni akarjuk a lejárt bankót, hanem csak beváltani, akkor sincs gond, mert ők a forgalomból bevont érmék és bankjegyek ugyanolyan címletű, törvényes forint fizetőeszközre váltását költségmentesen végzik. Tehát ha bevisszük hozzájuk a lejárt tízezrest, akkor adnak helyette egy újat, azonban ha a fizetőeszközök cseréje címletváltással jár, például a forgalomból bevontért az ügyfél más címletű forgalmast kér, akkor annak lehetnek váltási költségei, de erre csak bizonyos darabszám felett kell számítani. 

Mielőtt lépünk, érdemes ellátogatni a a MNB honlapjára, ahol fent vannak az egyes címletek bevonási és átváltási határnapjai - írja a feol.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!