A jégcsarnok valószínű kihúzza a szezon végéig, de mi lesz utána?

2022.11.02. 14:00

Gondban a létesítmények, bizonytalan a sport jövője

Az energia árának drasztikus emelkedése miatt a sportvezetők feje is fáj hónapok óta. Egyesületek, csapatok, bajnokságok sorsa forog veszélyben. Senki sem tudja, meddig lehet működtetni a létesítményeket. Az egykor Nemzet Sportvárosa elismerést kapott Dunaújvárosban is pengeélen táncol a sportélet.

Agárdy Csaba

Talán a jégcsarnok üzemeltetése a legköltségesebb a városi sportlétesítmények sorában Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

A sportvezetőket hallgatva azt tapasztalhatjuk, hogy mindenki fölött ott lóg Damoklész kardja. A kormány a kialakult helyzettel kapcsolatban a múlt héten közleményt hozott nyilvánosságra, aminek most néhány lényeges részletét közöljük. 

Amennyiben az üzemeltetők a sportlétesítmények működésének ideiglenes felfüggesztéséről döntenek, a kormány erről tudni szeretne, sőt, alapos indoklásra is szükség lesz. A kormányrendelet ugyan nem mondja ki, hogy a kibontakozó energiakrízis miatt nem lehet a hazai sportlétesítményeket, stadionokat, uszodákat, tornacsarnokokat bezárni, ennek feltételeit mégis szabályozza. A többi között azzal, hogy az üzemeltető a sportlétesítmény tervezett ideiglenes bezárásáról szóló döntést előtte legalább tíz munkanappal köteles a sportpolitikáért felelős minisztériumnak (Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter felel a kormányban a sportért) bejelenteni, és azt is, hogy mennyi pénzre lenne szüksége a további üzemeltetéshez. 
A bezárásról szóló döntés mellett a sportért felelős államtitkárnak azt is meg kell indokolni, hogy az adott sportlétesítmény üzemeltetését pontosan miért függesztik fel, illetve mikortól zárnak be, és a tervek szerint mennyi időre. Az üzemeltetőnek arról szintén informálnia kell a sporttárcát, hogy a sportlétesítmény bezárása mely sportszervezeteket érintheti hátrányosan, és arról is, hogy az utóbbi hónapokban, években mennyi volt az ott rendezett sportrendezvények átlagos látogatói létszáma. 

Az önkormányzattól vártuk a választ arra, mi a tervük a sportlétesítményekkel, de nem kaptuk meg

A bejelentésben meg kell jelölni a bezárandó sportlétesítmény harminc kilométeres körzetében található, ahhoz hasonló jellegű, használatra alkalmas létesítmény nevét és címét. 

De mi a helyzet Dunaújvárosban? A Dunaújvárosi Jégcsarnok tulajdonosa az önkormányzat, 2021 óta az üzemeltetője a Dunaújvárosi Jégkorong Kft., amelynek tulajdonában van a DAB Erste-ligás jégkorongcsapata. 

Azari Zsolt, a kft. tulajdonosa megkeresésünkre elmondta, nagyon nehéz helyzetbe kerültek, hiszen talán a jégcsarnoknak a legmagasabb az üzemeltetési költsége. 

– Tizenkétszeresére nőtt az utóbbi időben a távhő ára. A jégkészítés meleg vízzel történik, csak a Rolba feltöltése egy-egy alkalommal fél köbméter meleg víz. Az öltözőkben meleg vizet, a fűtést is távhővel biztosítunk. Próbálunk spórolni ahol csak lehet. Az öltözőket csak a meccsek idején fűtjük, ezt inframelegítőkkel szeretnénk megoldani. A gépház árammal működik, ott is nagy volt az áremelkedés. 

Adódik a kérdés, meddig lehet bírni, be kell-e majd zárni a jégcsarnokot? 

Azari Zsolt a fentiekkel kapcsolatban elmondta, december 31-ig rögzített szerződésük van a szolgáltatókkal, addig remélhetően nem lesz semmi gond. Január elsejétől azonban új szerződéseket kötnek, ezek előkészítése már folyik. Az elnök úgy látja, február végéig tudják üzemeltetni a csarnokot, de ha minden nagyon jól alakul, akkor ez egy hónapot kitolódhat. Hogy mi lesz jövőre, azt viszont nem tudja, mert a mostani állapotot rövid távon sem lehet fenntartani, nem hogy hosszú távon. 

A többi létesítmény helyzetével kapcsolatban is szerettünk volna tájékoztatást adni olvasóinknak, de az önkormányzat illetékesétől – ígérete ellenére – péntektől tegnap lapzártánkig nem kaptunk választ, telefonon pedig számunkra elérhetetlen volt. 

Szóbeszédekre pedig nem akartunk alapozni, ezért továbbra is várjuk az önkormányzatnak, mint tulajdonosnak a válaszát azzal kapcsolatban, mi a tervük a különböző létesítményekkel – labdarúgó-stadion, kézilabdacsarnok, uszoda, tornacsarnok, tömegsporttelep esetében. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!