Többszáz milliós beruházás

2022.11.09. 15:00

Dunaújvárosi cég építi a Magyar Posta új logisztikai központját

A Grabarics Kft. által megvalósuló depó Veszprém térségében 209 települést, mintegy 305 ezer embert szolgál ki - írja a Magyar Építők.

Kalácska-Nagy Nóra

Forrás: magyarepitok.hu

Zöldmezős beruházással több százmillió forintból épül a Magyar Posta új logisztikai depója Veszprémben. Az új üzemcsarnokot a Grabarics Kft. építi, melynek alapkövét március 22-én tették le a bakonyi megyeszékhelyen. A depó bruttó alapterülete mintegy 5500 négyzetméter.

A Grabarics Kft. feladata a teljes körű tervezés és kulcsrakész generálkivitelezés elvégzése. A megépülő csarnok komplett előregyártott vasbeton vázszerkezetének gyártmánytervezését, gyártását, helyszínre szállítását és szerelési munkáit a Grabarics Vasbeton végzi.

Az új épület a Magyar Posta jelenlegi, veszprémi vasútállomás melletti egységénél kétszer nagyobb lesz, és 15 000 négyzetméter burkolt terület veszi majd körül. Az üzem a mai modern csomaglogisztikai elvárásoknak megfelelően, két oldalán hét dokkolóval, hat szintbeli ipari és két extra kapuval épül, amelyek a kézbesítő járművek és a szállító kamionok kezelését szolgálják. Az új depóban több mint 160 ember dolgozik majd.

Megújul a teljes postai logisztikai infrastruktúra

A rendezvényen Varga János, a Magyar Posta Zrt. logisztikai üzemeltetési igazgatója közölte: a vállalat MPL+ programjában ötvenmilliárd forintból újítják meg a teljes postai logisztikai infrastruktúrát, automatizálják a működést és új informatikai megoldásokat építenek be.

Ennek részeként alakítanak ki 2023-ig egy 19 vidéki és négy fővárosi depóból, valamint központi feldolgozóból álló logisztikai hálózatot, amely a középtávon megduplázódó csomagmennyiséget is képes lesz rugalmasan kezelni.

Varga János tájékoztatása szerint a veszprémi depó vonzáskörzetében 2021-ben csaknem 294 ezer csomagot kézbesítettek, amely több mint tíz százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi 258 ezer darabot.

A depó Veszprém térségében 209 települést, mintegy 305 ezer embert szolgál ki.

Korábbi szántóból ipari park

Ovádi Péter országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy nemcsak a vállalkozások, hanem egy állami beruházó is lehetőséget látott Veszprémben. Hangsúlyozta: az új beruházások mind azt szolgálják, hogy Veszprém versenyképessége tovább erősödjön.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere felidézte: a veszprém-szentkirályszabadjai repülőtér melletti korábbi szántót a városi önkormányzat még a 2010-es évek elején vásárolta meg ipari parki fejlesztésekre. Ez a cél a Modern Városok Programban is megfogalmazódott, az önkormányzat pedig átadta a területet a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) Zrt.-nek.

Azóta már a Magyar Honvédség is logisztikai központot létesített itt, most pedig a postai depó költözik a jelenlegi, vasútállomás melletti helyszínéhez képest távolabb a lakóterülettől. Így a vasútállomás környéke jelentős gépkocsiforgalomtól mentesül majd - tette hozzá a polgármester.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában