Ipari beruházás

2022.11.13. 15:30

Befejező fázisba lépett az iváncsai akkumulátorgyár kivitelezése

Az SK Innovation kiemelkedő méretű ipari beruházása a Market Zrt. kivitelezésében valósul meg (dh online).

magyarepitok.hu

A 2021 májusában elrajtolt projektben 135 hektáron épül akkumulátorgyár a dél-koreai tulajdonú SK Innovation számára a Fejér megyei Iváncsán a Market Építő Zrt. kivitelezésében. A beruházás a befejező fázisba lépett: jelenleg mintegy 85 százalékos készültségnél tart, év végére eléri a 90 százalék feletti, 2023 márciusában pedig a teljes készültséget.

Magyarország legnagyobb zöldmezős fejlesztése több szempontból is különleges a kivitelező cég palettáján: a nem hétköznapi volumenek, a feszes határidők, a dinamikusan fejlődő iparágból érkező megrendelői elvárások mind komoly kihívások elé állítják a szakembereket.

Fotók: Market Építő Zrt.

A Market Építő Zrt. munkája rendkívül komplex és sokrétű, már a kezdeti munkafázisoktól jelen van a területen. A vállalat végezte többek közt a terület előkészítését, a nagytömegű földmunkákat, a szerkezetépítést, a külső héjalást, valamint a belső szakipari munkákat is. Mindezeken túl a gyár közvetlen lokációjába tartozó út- és közműépítés, valamint a kertészeti munkák is a magasépítő cég feladatai közé tartoznak.  Az említett munkálatokon kívül a gépészeti és erősáramú feladatokkal, valamint a technológiával összefüggő munkákkal az SK Innovation koreai cégeket bízott meg.

 

40 futballpályányi munkaterületen dolgoznak

A hazánkban egyedülálló ipari beruházást rendkívüli volumenek jellemzik. A komplexumban

  • 30 darab épület valósul meg,
  • ez összesen 130.000 négyzetméter beépített terület,
  • minden beépített szinttel együtt 270.000 négyzetméteren végeznek munkákat.

 

A projekt során különösen nagy kihívást jelentett a háromszintes, nagy teherbírású födémekkel taglalt gyártócsarnokok kivitelezése, melyek komplex tervezést és szerelési szekvenciákat kívántak meg.

 

Az óriásprojekt extrém megvalósítást követelt 

A komplexum kivitelezéséről már korábban is beszámoltunk, amikor elkészült a komplexum mélyalapozásának első üteme a HBM Soletanche Bachymunkájával.  

A cölöpözés során 16 géplánccal fúrtak – hazánkban erre korábban még nem volt példa. Összesen 7.884 darab cölöpöt használtak fel az építkezés során, csaknem 180 kilométer hosszan, ami megfelel a Budapest-Miskolc távolságnak közúton.

 

A projekt megfelelő haladásáról és a kellő mennyiségű beton biztosításáról az ország legnagyobb mobil betonkeverője gondoskodott folyamatosan, amellyel óránként akár 17 betonmixer is megtölthető.

A szerkezetépítés során összesen 21 toronydaruval és 12 mobildaruval dolgozott a Market – esetenként 500 tonnás mobildarut is bevetett a különféle szerelésekhez.

Az építkezésben eddig több mint 500 cég mintegy ötezer dolgozója vett részt.

 

Véghajrában a kivitelezés

A komoplexum területén jelenleg főként a szakipari munkák zajlanak, ezen kívül út- és közműépítés, valamint a parkolórészek kialakítása képezi a projekt részét.

A fejlesztéseknek köszönhetően az SK Innovation – melynek első két tengerentúli gyára Komáromban működik – autóipari akkumulátorgyártó kapacitásai rövid időn belül megsokszorozódnak, ezáltal Magyarország és Európa elektromos mobilitásban betöltött szerepe is felértékelődik a következő években.

Bíró Beáta 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!