Gazdaság

2022.10.05. 16:00

Már készül a paksi blokkok szíve

Megkezdődött Oroszországban a reaktortartályok gyártása az új paksi blokkokhoz.

DH

Az új atomerőműblokkok látványterve Fotó: MW

Fotó: Havran Zoltán

Amíg Pakson a földmunkák zajlanak, addig Oroszországban megkezdődött a reaktortartályok gyártása – jelentette be Szijjártó Péter szombaton reggel közösségi oldalán. Mint bejegyzésében a külügyminiszter fogalmaz: „Ezek az elemek lényegében az atomerőmű szíve, ugyanis itt zajlik majd le az a szabályozott láncreakció, amely az energiát biztosítja majd a működés során”. 
– A nukleáris hatóságtól minden engedélyt megkaptunk a mintegy 330 tonna súlyú, több mint 11 méter magas elemek legyártásához, és a magyar szakemberek is elvégezték a szükséges vizsgálatokat – tette hozzá, kiemelve, ezzel minden feltétel adott a reaktortartályok legyártásához. 
A létesítési engedély után „fel tudjuk pörgetni” a paksi atomerőmű bővítésének munkálatait – mondta a külügyminiszter a közmédiában. Szijjártó Péter hozzátette, még mindig reális, hogy jövő ősszel megkezdődik az építkezés, és 2030-ra elkészül az újabb reaktorblokk. 
Arról már korábban beszámoltunk, hogy a paksi atomerőmű ötös blokkjának területén, az építés kapcsán elfogadott organizációs tervvel összhangban – a szükséges engedély birtokában – a Duna Aszfalt Zrt. augusztus utolsó harmadában megkezdte az öt méter mélységig terjedő talajkiemelést. 
(Forrás: teol.hu) DH 

Címkék#Paks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!