Gazdaság

2022.09.22. 20:00

Üzembe áll a Dunapack új csomagolóanyag-gyára

Szeptember közepén kezdi meg a próbaüzemet a Dunapack csomagolóanyag-gyártó vállalat csaknem 24 milliárd forintos beruházással felépült új telephelye Dunavarsányban – közölte a vállalat pénteken az MTI-vel.

DH-összefoglaló

Forrás: Dunapack

A tájékoztatás szerint a Dunapack Kft. az osztrák hátterű Prinzhorn csoport tagja. Két évvel ezelőtt határozták el, hogy felépítik a vállalatcsoport legmodernebb hullámpapírcsomagolóanyag-gyárát, kulcsfontosságúnak tekintve a fenntarthatóságot – olvasható az MTI közleményében. 
A Dunapack honlapján pedig az áll, hogy a zöldmezős beruházás során a közel 14 hektáros alapterületen több mint 33 ezer négyzetméteres üzem épült fel. A lemezgép kapacitása évente 250 millió négyzetméter, amelyhez az első fázisban 140 millió négyzetméter feldolgozási kapacitás lesz elérhető, de a jövőbeli fejlesztésekkel ez akár 230 millió négyzetméterig növelhető. A technológia terén a magas környezetvédelmi osztályt képviselő vizes bázisú, színes, flexografikus nyomtatási berendezéseket alkalmaznak, a termelést pedig automata szerszám- és klisétároló, valamint magasan automatizált belső anyagmozgató rendszer szolgálja majd ki. 

Az MTI szerint a termelés fokozatos felfuttatását szeptember közepén kezdik meg a dunavarsányi üzemben, ahol több mint 100 munkahely jön létre, a toborzás jelenleg is folyik. 
A Dunapack Kft. csaknem 90 százalékban újrahasznosított papírból előállított hullámpapírlemez felhasználásával gyárt csomagolási megoldásokat. A céggel szorosan együtt dolgozik a Prinzhorn csoport két másik magyarországi leányvállalata. 
A körforgásos gazdálkodási modell első láncszemeként a Hamburger Recycling Hungary Kft. a papír- és egyéb, különböző iparágakban újrahasznosítható nyersanyagok begyűjtését és válogatását végzi. Ezt követően a Hamburger Hungária Kft. dunaújvárosi telephelyén a begyűjtött újrahasznosítható papírból magas minőségű hullám-alappapírt állít elő, ez az újrahasznosított papírból készült alapanyag kerül a Dunapackhoz. 

Az új dunavarsányi üzemben három- és ötrétegű hullámpapírból fognak csomagolóanyagot gyártani. A közlemény szerint az itt készülő termékek szinte az összes iparág hullámpapír-alapú csomagolási igényét ki tudják szolgálni. A gyárépület tervezése során a bővíthetőséget is szem előtt tartotta a csomagolóanyag-gyár, hogy később lehetőség nyíljon a kapacitások növelésére. 
A Dunapack Kft. 2021-es árbevétele 57 milliárd forint volt, jegyzett tőkéje meghaladta a 24 milliárd forintot, három magyarországi üzemében több mint 600 munkavállalót foglalkoztat. 
A 16 országban 10 ezer dolgozót alkalmazó Prinzhorn csoport az újrahasznosító-, papír- és csomagolóipar európai piacvezetői közé tartozik, a tavaly elért 2,1 milliárd eurós éves forgalmával a szegmens harmadik legmeghatározóbb vállalata Európában – közölték. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!