Készüljünk fel előtte

2022.09.08. 15:00

Napelemrendszer, inverteres klíma - Mi mindenre van szükség a kiépítésükhöz?

A napelemek telepítéséhez kell a szolgáltató engedélye. A már kiépített hálózatnak el kell bírnia a megtermelt villamosenergiát. A H tarifa új mérőóra felszerelésével jár, és kell, hogy legyen egy regisztrált villanyszerelőnk is - írja a FEOL.hu.

Hajdú Marianna

A napelemrendszer kiépítéséhez a szolgáltató engedélyére is szükség van.

Fotó: Bujdos Tibor

Az energiaárak megnövekedése miatt sokan keresik a megoldást rezsiszámlájuk csökkentésére. Jó alternatívának mutatkozik a napelemrendszer telepítése vagy az inverteres klíma kiépítése. Viszont kevesen tudják, mi szükséges hozzá. Hogyan induljanak el, vagy éppen a szolgáltató felé milyen lépéseket tegyenek? Milyen elektromos kiépítéssel kell rendelkeznie az ingatlannak egy napelemes rendszer bekötéséhez a hálózatba? A szolgáltatót kértük, segítsen eligazodni.

Napelem telepítése

A napelemrendszer telepítési folyamata mindig ajánlatkéréssel, személyre szabott konzultációval és ajánlattétellel indul – tájékoztat az E.On.  Mindez az éves áramfogyasztás – az esetleges jövőbeli áramigények figyelembevételével – és az adott épület adottságai alapján történik. 

A napelemes rendszer telepítéséhez minden esetben szükség van a helyi hálózati szolgáltató írásbeli engedélyére. Ezenkívül fontos, hogy a telepítés helyszínén a villamosenergia-hálózat alkalmas legyen a termelt villamos energia fogadására. Más esetben a mérőhely vagy a hálózat korszerűsítése kell, hogy megelőzze a telepítést. 

Inverteres klíma

Egy klíma telepítése sokkal rövidebb és egyszerűbb folyamat, mint a napelemes rendszeré. Minimális körültekintést ugyan igényel, de tervezés nem szükséges hozzá. 
A berendezés kiválasztásakor elsődlegesen a hűteni, fűteni kívánt helyiség mérete a döntő. Az inverteres klíma jó megoldást jelent, ha fűteni is szeretnénk.
Jó hír, ha a porszívót elbírja a belső hálózat, akkor a klímát is el fogja. Egy korszerűbb épület esetén egy normál 2,5-3,5 kW közötti teljesítményű klímát minden szabványos hálózat el kell, hogy bírja. A készülék névleges hűtő-fűtő teljesítménye nem egyenlő a villamosenergia-teljesítménnyel. Azaz egy normál 3,5 kW-os inverteres klíma nem 3,5 kW áramot fogyaszt, hanem ennek az értéknek maximum a harmadát.

H Tarifa

H árszabással az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó a fűtési szezon alatt kedvezőbb áron üzemeltetheti a hőszivattyúknál és a megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszereknél a hő ellátást biztosító berendezéseket, például keringető szivattyúkat, kompresszorokat. Ez a kedvező ár a mindenkori vezérelt árszabásnál nem lehet magasabb, a díjszabás rendeletben szabályozott.

Minden esetben az adott eszköz gyártói adatlapján a szolgáltató ellenőrzi, hogy az alkalmas-e a H tarifára. Ezt elsődlegesen a SCOP értékhez kötik. Ez az érték mutatja meg a készülék hazai időjárási viszonyokra és a teljes fűtési szezonra vonatkoztatott energiahatékonyságát. Azaz, hogy 1 kW elektromos energiából, hány kW hőenergiát állít elő a készülék. Minél magasabb ez az érték, annál takarékosabb a klíma szezonra vonatkoztatott fűtése.

A H tarifa beköttetéséhez fel kell venni a kapcsolatot az illetékes áramszolgáltatóval, Fejér megyében az E.On-nal. Egy igénylőlapot kell kitölteni, melyen be kell nyújtani a csatlakoztatni tervezett készülékek, berendezések adatlapját.

A szolgáltató javasolja, hogy ebben az esetben egyeztessünk regisztrált villanyszerelővel, az áramkör és a mérőhely kialakításáról. Így biztosak lehetünk benne, hogy a kivitelezés a hatályos előírások szerint, szakszerűen történik.

Ha mindennapszaki vagy vezérelt mérő mellé igényeljük a H árszabást, a mérőhelyen mindhárom árszabásnak külön mérőberendezés kerül majd felszerelésre. A H tarifával kapcsolatos további részletekről itt olvashatnak.

Egyre több az új igény

Az elmúlt egy hónapban az eddig is példátlan mennyiségű napelem-telepítési igények az E.On-nál és országos szinten is megsokszorozódtak. A szolgáltatónál az egy évvel ezelőttihez képest az elmúlt hetekben négy-ötszörösére nőtt az érdeklődés. Várhatóan a következő hónapokban ez a tendencia tovább erősödik.

A klímatelepítés folyamata egyszerűbb és gyorsabb. Jelenleg kb. 20-30%-os növekedést érzékelnek a H tarifát, a split klímát és az éjszakai áramot igénylők számában, melyeknek további jelentős megugrására számítanak a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!