MEKH

2022.09.21. 21:00

Az energetikai szektor digitalizációjának fontos célja a dekarbonizációs folyamat támogatása

Az energetikai területén megjelenő digitális innovációk legfontosabb küldetése, hogy csökkentsék az energiafogyasztást és járuljanak hozzá a dekarbonizációs célok eléréséhez - mondta Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke a Magyar Elektrotechnikai Egyesület debreceni vándorgyűlésén tartott előadásában.

Az Adatból energia című kétnapos konferencia központi témái idén az energetikai szektorban zajló digitalizáció és az okos eszközök alkalmazásával megvalósítható okos hálózatok voltak. 

Horváth Péter János előadásában rámutatott, hogy a digitalizáció az egész energiaipart áthatja ugyan, de a legnagyobb energiamegtakarítás jelentő potenciált a közlekedési szektor jelentheti.

 A MEKH elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az energiaválság és a felértékelődő ellátásbiztonság miatt a hagyományos szén-, földgáz-, vagy kőolajellátás területén is újra kell értékelnünk a digitalizációban rejlő lehetőségeket.  

Mint mondta, a digitalizáció kiemelt jelentőséggel bír az dekarbonizációs folyamat támogatásában, hiszen elősegíti az energiarendszerek összekapcsolását, az optimalizált működtetést és az energiahatékonyság fokozását

Horváth Péter János hangsúlyozta, hogy digitalizáció nélkül a decentralizált megújuló termelők hálózati integrációja sem valósítható meg hatékonyan. Ezért a termelőkapacitások kiépítésével párhuzamosan szükséges a fogyasztóoldali adatgyűjtés és az adatátvitelt támogató okos mérők rendszerének fejlesztése; a mesterséges intelligencia alkalmazása révén pedig az egész villamos energia rendszer optimalizált működtetése lehetséges.

A hivatal elnöke kiemelte, hogy a MEKH-nek, mint szabályozó hatóság kiemelt feladata a digitális technológiák terjedését elősegítő, dinamikus szabályozási környezet kialakítása, de csak abban az esetben, ha azok a globális rendszercélokat is támogatják.

Mint mondta, a digitális innovációk legfontosabb küldetése, hogy csökkentsék az energiafogyasztást és járuljanak hozzá a dekarbonizációs célok eléréséhez; technikailag gyorsan és költséghatékonyan legyenek integrálhatók; és valós idejű adatokkal támogassák a szabályozó hatóság és a rendszerirányító munkáját.

A MEKH azon dolgozik, hogy az energiapiac minden innovatív szakmai szereplő számára egyenlő versenyfeltételek biztosítása mellett legyen elérhető, annak érdekében, hogy a digitális újítások mihamarabb eljuthassanak a gyakorlati megvalósításig – tette hozzá a MEKH elnöke.

Horváth Péter János előadásában beszélt a MEKH statisztikai adatgyűjtést érintő feladatairól is. Mint mondta, a globális energiaválság eredményeként jelentősen megnövekedett az igény a gyors és pontos energiastatisztikai adatok iránt, amelyek szakértő és hiteles forrása a MEKH. Hozzátette, a hivatal folyamatosan dolgozik az adatpulikációk tartalmi és formai fejlesztésein, egyre gyorsabb adatközlésre törekszik, és az adatgyűjtésbe olyan új területeket kapcsol be, mint a hidrogéngazdaság vagy a villamosenergia-tárolás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!