Áremelkedés

2022.08.21. 15:00

A sajt drágult a legtöbbet

Jelentősen drágultak a tejtermékek az elmúlt pár hónapban. A leglátványosabban a sajt ára nőtt, itt 43 százalékos a drágulás. A vásárló csak kapkodja a fejét, amikor vásárol. Az áremelkedés egyik oka a kereskedők szerint, hogy a tehéntartó gazdáktól magasabb áron vásárolják fel a tejet a feldolgozók, mint egy évvel ezelőtt.

Mauthner Ilona/teol

Fotó: Shutterstock

Az országban összesen hét tejtermelői csoport van, közülük az egyik a paksi Dunamelléki Termelői Szövetkezet. A megye másik nagy szarvasmarha telepe Tevelen van, a helyi mezőgazdasági zrt. tulajdonában. Itt több, mint négyszáz tehenet gondoznak, és 3,2 millió liter tejet értékesítenek éves szinten.

A tej felvásárlási árakban valóban történt változás az elmúlt időszakban, tájékoztatta lapunkat Gamos András szaktanácsadó, aki korábban a Dunamelléki Termelői Szövetkezet elnöke volt. Jelenleg egy liter tejért 170-200 forintot fizet a feldolgozó minőségtől függően. A gyorsütemű áremelés előtt 130 forintot fizettek egy literért az üzemek.

– Rendkívül megdrágult a takarmány, a búza tonnájáért 140-150 ezer forintot kérnek, a kukorica sem olcsóbb, és a jelenlegi kilátások szerint – a nagy aszály miatt gyenge lett a termés – még tovább fog drágulni – mondta Gamos András. Megyén belül is vannak különbségek a kukoricatáblák között, Paks környékén gyengébbek, Dombóvár határában szebbek. A különbség oka, hogy a területek eltérő mennyiségű csapadékot kaptak. A legnagyobb gondban az alföldi gazdálkodók vannak, mondta a szaktanácsadó.

Régen volt ilyen siralmas a helyzet, erősítette meg egy bátaszéki állattartó is, legeltetni sem lehet, mert kiégett a fű, így marad a drága takarmány. Akinek hitele van, az most nehéz helyzetbe került, a kormány ugyan segít abban, hogy kamatot átmenetileg nem kell fizetni, de ez csak enyhíti a bajt, megoldani nem tudja, tette hozzá Gamos András.

Nincsenek tehát könnyű helyzetben sem az állattartók, sem a vásárlók. Az ember a boltokban azt tapasztalja, hogy a 2,8 százalékos UHT tej árstopos, így annak ára csak 2,5 százalékkal emelkedett, egy liter 277 forintba kerül. Ezzel szemben a piaci áron kapható ugyancsak 2,8-as ESL tej 27,6 százalékkal drágult, és már 347 forintba kerül. A laktózérzékenyek 408 forintért kapnak egy litert, igaz ez csak 10 százalékkal kerül többe.

A sokak számára a sajtot jelentő trappista ára már alulról nyaldossa a háromezer forintot, amely 43 százalékos drágulás. A tejföl és a kefir is negyven százalékkal kerül többe, de a túró sem úszta meg harminc százalék alatt. A Túró Rudi átlagára immár 151 forint, amely 18,8 százalékkal több, mint egy éve volt.

Folytatódhat az áremelkedés

A hazai tejtermelő gazdaságokat a nagyobb haszon reménye sem tántorította el attól, hogy magyar feldolgozóknak adják el a portékájukat. A nyers tej kiviteli ára áprilisban meghaladta a 160 forintot, ami az előző évi szinthez képest csaknem 61 százalékos emelkedést jelent. Az Agrár-Kutató Intézet adatai szerint ennek ellenére a nyers tej kiszállítása 28 százalékkal csökkent idei év áprilisában.

A Tej Terméktanács prognózisa szerint az uniós tejpiacon a következő időszakban is folytatódni fog az áremelkedés. Az uniós nyers tej árában idén nem a történelmileg megfigyelt szezonális trend valósult meg, az árak ugyanis egész évben folyamatosan emelkedtek. A terméktanács szerint rövid távon sem láthatók jelek az árak megnyugvására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!