Háromszorosára növeli a termelést

2022.07.07. 15:00

Megkezdődött a próbaüzem a Vajda-Papír legújabb papírgépén

Megkezdődött a próbaüzem a Vajda-Papír legújabb papírgépén, amellyel háromszorosára növeli alappapír gyártási kapacitásait a vállalat, a világ egyik legmodernebb higiéniai papírüzemében.

Dh-információ

Legördült az első tekercs a világszínvonalú alappapírgyártó-gépről, amellyel biztosítják a vállalat további növekedését Európa legmodernebb higiéniai papírgyárában. A berendezést, amely a fő eleme a Vajda-Papír dunaföldvári gyára újabb gyáregységgel való bővítésének, az olasz Toscotec cég szállította, szerelte be és helyezte üzembe Dunaföldváron. A világszínvonalú, energiahatékony technológiával felszerelt alappapírgyártó-gép a hamarosan átadásra kerülő új gyáregység "lelke" lesz, óránként 10 tonna, évente 80 000 tonnányi alapanyag-tekercs előállítására képes. Európa egyik legnagyobb és leggyorsabb papírgépe biztosítja majd Magyarország vezető higiéniai papírtermék-gyártójának önellátását az alappapírból, és duplájára emeli a cég termelési kapacitását. A beruházás kormánytámogatással valósult meg.

A világszínvonalú, energiahatékony technológiával felszerelt alappapírgyártó-gép a hamarosan átadásra kerülő új gyáregység lelke lesz

Vajda Attila, a Vajda-Papír alapító-ügyvezető igazgatója újabb mérföldkőnek nevezte a vállalat életében a világszínvonalú papírgépet, amellyel a papírgyártás termelési kapacitása az eddigi 35 ezer tonnáról 115 ezer tonnára emelkedik, jelentősen javítva a vállalat külpiaci terjeszkedésének lehetőségét.  Mint mondta, a bővülő hazai és a külpiaci igények magas színvonalú kiszolgálása miatt is döntöttek a világszínvonalú alappapírgyártó gép beszerzése mellett a hamarosan átadásra kerülő gyárbővítő beruházása részeként. Vajda Attila hangsúlyozta: a vállalat éves higiéniai alappapír-gyártása jelentősen meghaladja a belföldi igényeket, Magyarország önellátását bőven képesek biztosítani a higiéniai papírfogyasztás a higiénés elvárások és igények erősödése mellett is.

Ismertette, hogy 2022. nyarán átadják a világ egyik legmodernebb higiéniai papírüzemének újabb gyáregységét, melynek világszínvonalú Toscotec papírgépe 5,6 méter széles alapanyagtekercs előállítására képes, termelési kapacitása 80.000 tonna/év, kimagaslóan energiatakarékos és környezetkímélő, miután többlépcsős energia-visszanyeréssel tervezett rendszerrel szerelték fel. A hipermodern alappapírgyártó-gép a kontinens egyik legnagyobb és leggyorsabb papírgépe, többezer tonna, kétszer akkora, mint a Vajda-Papír dunaföldvári gyárának első, 2018-ban üzembe állított papírgépe.

Vajda Attila, a Vajda-Papír ügyvezető igazgatója az új hipermodern papírgépnél

Az elektromos szerelés és a vezérlés, a por- és páraeltávolító rendszerek, a kazánház, a híddaruk, a légkompresszorállomás, az automatizált tekercsmozgató és csomagoló rendszerek, valamint a csarnokszellőztetés a kondicionáló rendszerrel együtt része a papírgépnek. A Vajda-Papír egy átfogó, úgy nevezett „turnkey” szolgáltatási csomagot is vásárolt, amely tartalmazza az üzembe helyezés mellett a vállalat szakembereinek képzését is. 

Vajda Attila arról is beszélt, hogy a Toscotec a kulcsfontossággal bíró, kulcsrakész üzemek terén szerzett gyakorlata alapján a szoros határidő ellenére időben fejezte be az év elején indított projektet. „A Vajda-Papírnál a legfejlettebb és leginkább energiatakarékos gépet választjuk, hogy prémium minőségű papírtermékeket állítsunk elő ügyfeleink és fogyasztóink számára” – fogalmazott.

Marco Dalle Piagge, a Toscotec értékesítési igazgatója megjegyezte, hogy a Vajda-Papír beruházása is megerősítette pozícióját a papíripar számára kulcsrakész megoldások globálisan vezető szállítójaként. Arról is beszélt, hogy a Vajda-Papír megrendelésével a Toscotec növeli piaci penetrációját Kelet- és Közép-Európában.

Vajda Attila elmondta: a cégcsoport 2018 óta saját maga termeli dunaföldvári üzemében a gyártáshoz szükséges higiéniai alappapír egy részét, mostanra a Vajda-Papír Csoport újabb gyáregységében az alappapír-ellátásban teljes egészében önellátó lesz. A világ egyik legmodernebb higiéniai papírüzemének számító dunaföldvári gyárat 2018-ban adták át, 15 milliárd forintos beruházással, a fejlesztésen és a bővítésen pedig gyakorlatilag a nyitás óta dolgoznak - mondta. Emlékeztetett rá, hogy idén elnyerték az Év gyára 2021 címet. A vállalat a gyárbővítő beruházást megelőző időszakban, az elmúlt 10 évben több mint 20 milliárd forintot fordított arra, hogy a gyártás és az üzemeltetés a legmodernebb és legkörnyezetkímélőbb technológiákkal valósuljon meg.

Hangsúlyozta, hogy 2020 után 2021-ben újabb rekordévet zárt a Vajda-Papír, és az idei kilátások is bíztatóak. 2020-ban a cégcsoport összesített árbevétele 52 milliárd forint lett, amely tíz százalékos növekedést jelent 2019-hez viszonyítva. Tavaly pedig újabb tíz százalékos forgalom növekedést könyvelhettek el, 52 milliárdról 57 milliárd forintra nőtt Magyarország piacvezető, legnagyobb kibocsátással rendelkező higiéniai papírtermék gyártó vállalata, az idén 22 éves Vajda-Papír Csoport árbevétele. 2022-ben a vállalat mind a belföldi, mind az export piacokon a 2021-ben realizált árbevétel jelentős növekedését várja. 

A vállalat Ooops! márkájú és a sajátmárkás higiéniai papírtermékeit - toalettpapír, papír zsebkendő, papírtörlő, papírszalvéta - Skandináviába, a Baltikumba, Kelet-Közép-Európa és a világ több mint 30 országába szállítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!