Határidők

2022.04.03. 08:00

Permetezőgépeket is érint a változás

Több fontos változásra hívta fel a mezőgazdasági termelők figyelmét dr. Vörös Géza agrárszakmérnök.

Mauthner Ilona/teol

20200625 Ibrány fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Napraforgó permetezés a földeken Ibrány-Kertváros.

Fotó: Pusztai Sándor

A zöld könyvvel rendelkezőknek ellenőrizni szükséges az engedélyük érvényességét, amit alapesetben 5 évente kell meghosszabbítani. Amennyiben az engedély a veszélyhelyzet alatt járt le, akkor az június 30-ig érvényes, addig az érintettnek részt kell vennie egy továbbképzésen. A továbbképzések után a növényorvosi kamaránál érdemes érdeklődni. 

A növényvédelmi tevékenységgel összefüggő új szabály, hogy július 1-től a Nébih elektronikus felületén a növényvédőszeres kezeléseket a munkavégzést megelőzően, vagy azzal egyidejűleg jelenteni kell. Idén január 1-től csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkát végezni. Az ellenőrzések során az ellenőrzést végző hatóság – az eljárás megindítása mellett – le fogja állítani ezen növényvédelmi gépek munkavégzését. 

Nem csak helyszíni ellenőrzéssel derülhet ki a hiányosság, ugyanis a Kölcsönös Megfeleltetés (KM) ellenőrzések folyamán most már kötelező ellenőrizni a permetezőgépeket is. Amennyiben a múlt év végéig nem történt meg az érintett gépek műszaki felülvizsgálata, a mulasztó gazdának az ellenőrzések eredményeként az agrártámogatások csökkentésével is számolnia kell. 

Fontos határidő a március vége, eddig kell a nitrát adatszolgáltatásokat beküldeni az érintetteknek. Lényeges változás, hogy tápanyag-gazdálkodási tervet idén már a biomassza-termelőknek is készíteniük szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!