Dunaújvárosi szál

2022.04.29. 14:00

Felkerült a bokréta Európa egyik legmodernebb hírközléstechnikai mérőkomplexumára

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság fővárosi telephelyének bővítése a Grabarics munkájával valósul meg.

Magyar Építők

2022. április 27-én felkerült a bokréta a fővárosi Visegrádi utcában lévő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új székházára. A 2020 májusában kezdődött kivitelezést a Grabarics Kft. végzi, a generáltervezési feladatokat a Nirmana Építésziroda Kft. látta el, az épület vasbeton-szerkezeti munkálatain pedig a CLC-Construct Kft. dolgozott.
A hírközlésszakma robbanásszerű fejlődése a szektort felügyelő hatóság számára újabb feladatköröket jelent, emellett az eszközpark folyamatos korszerűsítése is elvárás, így szükségessé vált a már meglévő székház bővítése.

Az innovatív, többfunkciós műszaki épületben a speciális eszközpark és a munkafeltételek korszerűsítésével a hatóság nemzetközileg elismert színvonalon, a megfelelő informatikai és biztonsági háttérrel hatékonyan tud megfelelni a jogszabályokban foglalt elvárásoknak hosszú távon is.

Fotók: Erdei Mihály / magyarepitok.hu

 

Az épületben konferenciaterem is helyet kap

A Visegrádi utcai telephelyen jelenleg 7500 négyzetméteren működik az NMHH épülete, amely az új létesítménnyel közel 15000 négyzetméterre bővül. Az új komplexumban három pinceszinten összesen 105 férőhelyes teremgarázst, raktárakat és gépészeti helyiségeket alakítanak ki.

Az épület öt szintjén helyet kap továbbá

  • az informatikai szerverközpont,
  • az EMC mérőlabor és a hozzá tartozó mérőkamrák,
  • egy irodai blokk, amely magában foglalja a laborokat és a vezetői irodákat,
  • valamint konferenciaterem és tárgyalók is.

Kiemelt szerephez jut a fenntarthatóság

Már a tervezés során fontos szempont volt a zöld szemlélet: megújuló energiaforrások és környezetkímélő megoldások biztosítják, hogy az új székház a lehető legkisebb mértékben terhelje a környezetet. Ennek megfelelően az épületben gáz egyáltalán nem lesz, a fűtést hőcserélő technológiával oldják meg, melyek energiafelhasználása a passzívházakét közelíti. A levegő minőségének javítására a tetőkertek létrehozásával növelik a zöldterületet, a telepített növényeket és fákat pedig a felfogott esővízzel fogják öntözni.

Az eseményen Dr. Koltay András, az NMHH elnöke elmondta: „Egy olyan létesítményt ünneplünk ma, mely kiemelt helyet fog elfoglalni a szakmai, tudományos és hétköznapi életben is.

Európa egyik legmodernebb hírközléstechnikai komplexumaként a mérőlabor a hírközlési eszközökben és szolgáltatásokban zavart okozó berendezések kiszűrését szolgálja majd.

Az új épület nemcsak a hatóság munkáját fogja segíteni, hanem hozzájárul az oktatás, a szakemberképzés, így a versenyképesség növeléséhez is.”

Grabarics Gábor, a Grabarics Kft. ügyvezetője kiemelte: „Nagyon impozáns komplexumot építünk, komoly műszaki megoldásokkal. Gyönyörű és összetett technológiák sokaságát alkalmazzuk, melyhez erős csapat kell, hogy a végeredmény jó legyen.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!