ISD Power

2022.02.02. 16:00

Közel tízéves mulasztást kell pótolni a MEKH felé

Pótolnia kell az ISD Powernek a mulasztást, majd jóvá kell hagyatnia az energiahivatallal az új szabályzatot - írja a vg.hu.

VG.hu

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Közigazgatási hatósági eljárást indított a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az ISD Power Energiatermelő és Szolgáltató Kft. ellen, mert a társaság csaknem tíz éven át elmulasztotta földgáz-kereskedelmi üzletszabályzatának felülvizsgálatát. A felülvizsgálatot az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonában lévő vállalatnak – mint minden más gázkereskedőnek – évente kell elvégeznie, ám ezt a cég utoljára 2012-ben tette meg. A hivatal most tehát a felülvizsgálat pótlására és annak eredményének benyújtására kötelezte az ISD Power Kft-t. 2022. március 31-i határidővel. A kft.-nek 2009 óta van gázkereskedelmi engedélye.

 

Az üzletszabályzatnak tartalmaznia kell az engedélyes szolgáltatásainak általános biztonsági, minőségi, műszaki, kereskedelmi, elszámolási és fizetési előírásait, valamint az ellátás színvonalának és a felhasználói igény kielégítésének feltételeit. A szabályzat felülvizsgálatának ki kell terjednie a jogszabályok, a kapcsolódó szabályzatok változására és az engedélyes működési gyakorlatból eredő változásokra, szerződéses rendszerekre. Ha a felsoroltakban alapvető változás történt, akkor az ennek megfelelően módosított üzletszabályzatot be kell nyújtani a MEKH-hez jóváhagyásra, ha pedig nem, akkor arról elég egy nyilatkozatot küldeni. Az ISD Powernek most mindenképpen új jóváhagyást kell kérnie, mert a hivatal szerint a jogszabályi és a szabályozási környezet már annyira megváltozott a szabályzat legutóbbi jóváhagyása óta, hogy már nem felel meg a hatályos előírásoknak és a földgázpiaci gyakorlatnak.

Van persze egy kiskapu: nem kell üzletszabályzatot készítenie az engedélyesnek, ha el sem lát gázzal olyan vevőket, amelyek a gázt saját felhasználásra vásárolják, vagy ha mindössze egy vevője van, amellyel a gáztörvény adott feltételeivel szerződött. Ez tényt azonban igazolni kell a MEKH-nél.

Az ISD Power – mint anyavállalata is – utoljára a 2019-es üzleti évéről adott le beszámolót.

E szerint külső partnereinek eladott áramot, ipari gázokat, földgázt, ivóvizet és fűtőolajat, a belsőknek pedig kohógázt, kamragázt, földgázt, ipari gőzt – ez utóbbi előállítása a főtevékenysége – és csúszósínhőt. Gazdálkodásának mutatói – összefüggve anyavállalata nehézségeivel is – jelentősen megromlottak. Saját tőkéje a 2018-as 5,5 milliárd forintról mínusz 5,4 milliárdra csapott át, az adózott eredménye pedig a 0,4 milliárdos veszteségből 10,9 milliárdos veszteségbe romlott - írja a vg.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!