Körkép

2022.02.22. 16:00

Kétéves autó új áráért

SZJ

Gazdasági szakértők szerint az elmúlt egy évben 25 százalékkal lettek drágábbak a használt autók. Az alkatrészek gyártásának akadozása, az üzemanyag-drágulás és a globális chiphiány miatt világszerte lelassult az autó­gyártás. Egyre többen a használt kocsik felé fordulnak, ám azokat is rekord­ magas áron lehet megvásárolni, így nem mindegy, hogy milyen feltételek mellett tudunk szert tenni a kiszemelt verdára. 

 

Az átlagárak 2021-ben éves szinten 43 százalékkal emelkedtek. Számos modell úgy öregedett, hogy közben drágább lett. A legtöbb vásárló most használt autó mellett dönt, ami annak tudatában nem meglepő, hogy a legkisebb új kocsik átlagára közel ötmillió forintnál kezdődik, és sokszor még várni is kell rájuk. Olyan szintén előfordul, hogy kétéves autót új áráért adnak, ezért a vevőnek sokszor jól jön, ha segít egy szakértő. 

– Aki autót szeretne venni, nem feltétlenül ért a kocsi műszaki állapotához. Azt, hogy sérült-e korábban a gépjármű, egy laikus csak akkor veszi észre, ha nagyon csúnyán van megjavítva, de ha szakértő nézi meg, akkor már a karosz­szériából, a fényezésből látja az autó múltját – mondta Kollár István Steve, a WOOWW Cars online autókereskedő platform tulajdonosa. 

 

A karosszéria árulkodik a kocsi múltjáról Fotó: Szijártó János

Tény: használt autót szinte lehetetlen úgy venni, hogy ne ütközzünk hibákba. Ehhez a szakértőn túl jól jön egy motordiagnosztikai eszköz és egy festékvastagság-mérő, amely a rejtett hibákat is megmutatja. 

– Előfordult már, hogy ez a műszer egy autó esetében tíz hibát is jelzett. Nem működött megfelelően a turbó, a távfeszültség, gond volt a sebességváltóval és a burkolati elemekkel. De az egyik eszközünkkel a hajszálrepedéseket is ki tudjuk szűrni a hengeren, vagyis megállapítjuk a kezdődő hengerfejességet. 

Ha javíthatók is ezek a hibák, jelentős többletköltséget okozhatnak – tette hozzá Kollár Steve, aki szerint mindig azt kell nézni, hogy az autó ár-érték aránya megfelel-e nekünk. 

A legtöbb vevő annak örül, ha „őszinte” autót kap. Amikor minden problémára fény derül, amikor nem kell hívogatni vásárlás után a régi tulajdonost, hogy ez sem működik, meg az sem. 

Érdemes igénybe venni az ügyfélkapu rendszerét, ahol rendszám alapján minden adatot megkapunk az autóról, ráadásul ezt ingyenesen megtehetjük. 

Létezik már olyan online használtautó-kereskedés, ahol akár a fotelban ülve ki tudjuk választani számunkra a legtökéletesebbet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!