Gazdaság

2022.02.11. 11:30

A Pannonia Bio Zrt. a kihívások ellenére is tovább bővülhet idén

Tavaly a munka egy pillanatra sem állt le, miközben a kontinens legnagyobb gabona-biofinomító üzeme új gyáregységgel is bővült, idén a termelést négy százalékkal, a dolgozói létszámot pedig ötödével, több mint hetven fővel akarják növelni. Mindezekről Pavel Kudriavtcev vezérigazgatóval és Hódos Ferenc stratégiai igazgatóval beszélgettünk.

Gazsó Rita

A gyáregység ünnepélyes átadása a Pannonia bioetanolgyárban Dunaföldváron 2021. október 1-jén  Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: Zsedrovits Eniko

– Visszatekintve a tavalyi évre, hogy sikerült, hogyan fognak visszaemlékezni rá? 

Pavel Kudriavtcev (P. K.) vezérigazgató: – Alapvetően nehéz év volt a 2021-es, mint sokaknál, így nálunk is. A járvány új kihívások elé állította a céget, munkáltatóként és piaci szereplőként egyaránt. A lehető legfelelősebben újra kellett gondolnunk a munkavégzés gyakorlatát, tesztelési protokollt, maszkviselési szabályokat vezettünk be, és egyes munkakörökben lehetővé vált a home office. 

A pandémia nemcsak a mindennapjainkat, hanem a piacainkat is újraírta, hozzá kellett szoknunk és rugalmasan alkalmazkodnunk a különböző irányú piaci mozgásokhoz, amit nem könnyített meg a globális energiaár-emelkedés. Büszkék vagyunk rá, hogy egy ennyire nehéz gazdasági helyzetben, amikor cégek világszerte a túlélésért küzdöttek, mi nagyon jelentős eredményeket tudtunk elérni. Ezért köszönettel tartozunk minden munkatársunknak. Az ő kooperatív, rugalmas hozzáállásuk nélkül a termelés folytatása is kihívás lett volna. 

– Mit tartanak a legnagyobb sikernek az elmúlt időszakban? 

P. K.: – Szerencsére több ilyenről is be tudok számolni. A legnagyobb siker talán az volt, hogy nem kellett bezárni, leállni a termeléssel a járvány miatt. Szintén sikerként könyveljük el, hogy folytatni tudtuk a hároméves beruházásunkat, amelynek eredményeként gabona-biofinomító üzemünk új termelőegységgel bővült. A beruházás részeként a gyártásban tavaly átadhattunk két olyan energia­megtakarító rendszert, amelyekkel az üzem közel negyven százalékkal tudta a földgázigényét csökkenteni. A mostani energiaárak figyelembevételével ezt nagyon komoly eredménynek látjuk. 

– Milyen kihívásokkal szembesültek még a tavalyi évben? 

P. K.: – Nagyon nehéz külső környezetben küzdöttünk az eredményeinkért, a legnagyobb kihívásunk talán a piac hektikussága volt. Az árak hol felugrottak, hol pedig leestek, a kereslet is az adott exportpiacunk járványhelyzetének megfelelően változott, nőtt vagy éppen csökkent. Ehhez jött hozzá a már említett markáns energiaár-emelkedés az év második felében, amely nemcsak a mi cégünket és az iparágunkat érintette, hanem a gazdaság egészét is. 

A mi stratégiánkat ugyanakkor mindig az üzletileg és környezeti tekintetben is fenntartható jövő határozta meg, és minden forintunk, amelyet az energiahatékonyságba, folyamatfejlesztésbe invesztáltunk, szerencsére megtérült ebben az időszakban. Ennek a stratégiának az eredményeként az egész iparág élmezőnyébe tartozó, a világon egyedülálló energiahatékonysági beruházások valósulhattak meg. 

– A Covid-járvány egészségügyi szempontból mennyire érintette komolyabban a Pannonia Bio dunaföldvári gyárát? 

P. K.: – A járvány harmadik hulláma erősen érintette a cégünket a 2021-es év tavaszán. Hirtelen felszökött a pozitívan tesztelt kollégák létszáma, munkatársaink körében nagy számban történtek megbetegedések, az egészségügyi helyzet már a cég működőképességét fenyegette. Emiatt és munkáltatói felelősségünk tudatában döntöttünk úgy, hogy kötelezővé tesszük kollégáinknak a védőoltás felvételét, amit egy jelentős bónusszal is megtámogattunk. 

Az egyik legbiztonságosabb munkahely, az átoltottság 97 százalékos

A program sikerét mutatja, hogy munkatársaink átoltottsága elérte a 97 százalékot, amellyel a Pannonia Bio üzeme az elmúlt évben az egyik legbiztonságosabb munkahellyé vált. Így a negyedik Covid-hullám alatt összesen csupán két pozitív teszt született, mindez úgy véljük, az oltási programunknak és a folyamatos, napi szintű antigén-tesztelésnek köszönhető. 

– Év végén volt-e esetleg közös ünneplés, összejövetel a kollégákkal? 

Hódos Ferenc (H. F.) stratégiai igazgató: – Nem feledkezhetünk meg róla, hogy mi egy gyártóüzem vagyunk, ahol folyamatosan, 0–24 órában, hétvégén, sőt ünnepnapokon is folyik a munka. Ebből következően év végén, karácsonykor vagy szilveszterkor sem tartunk zárva. Természetesen ettől függetlenül igyekszünk mindig ünnepi hangulatot varázsolni a munkatársaink számára. December 6-án például a Mikulás látogatta meg az üzemet, és minden kollégát egyesével üdvözölt, gyermekeik pedig ajándékcsomagot kaptak. 

A nyár folyamán, a járványhelyzet enyhülésével sikerült újra együtt tölteni egy kis időt egy szabadtéri barbecue-partin, azonban az év végén sajnos a szokásos nagyobb, közös összejövetelt nem tarthattuk meg a súlyosbodó járványhelyzetre tekintettel. Reméljük, hogy jövőre bepótolhatjuk! Ehelyett a csapatok azért kisebb körben, vacsorákkal zárták az évet a vezetőikkel együtt. 

Hódos Ferenc, dr. Nagy István agrárminiszter és Süli János tárca nélküli miniszter a gyáregységavatón

Forrás: Zsedrovits Eniko

– Melyek az új célok 2022-ben? Hogyan tovább? Folytatódik az innováció? 

H. F.: – Ahogyan az üzemet sem kellett leállítani a járványidőszak alatt, a fejlesztések sem szüneteltek. Jövőre ötszázalékos termelésnövekedéssel számolunk, valamint a megkezdett hároméves beruházási programunk keretében – a terveink szerint még ebben az évben – két nagyobb gyártóegység befejezése és üzembe helyezése történhet meg. Mindezek újabb termékekkel gazdagítják dunaföldvári üzemünk termékpalettáját, amelyet a hazai és exportpiacokon értékesítünk. 

Nemcsak a cég, de a város, sőt a térség szempontjából is kiemelten fontos továbbá az, hogy a beruházásaink következtében főként a termelési területen dolgozó kollégáink létszámát további húsz százalékkal, számszerűleg 74 fővel kívánjuk bővíteni 2022-ben. 

– Mennyire egyszerű megfelelő számú és minőségű szakképzett munkaerőt találni egy ekkora cégnek? 

H. F.: – Ez valóban nagy kihívás. Tolna megyében a munkanélküliség egy-két százalék körüli, szerencsére alacsonyabb, mint az országos átlag, de ez számunkra azt jelenti, hogy komoly erőfeszítéseket kell tegyünk a megfelelő munkatársak megtalálásáért. 

– Ez elég komoly problémának tűnik. Mit tudnak tenni? 

H. F.: – Hiszünk benne, hogy képesek vagyunk olyan előnyöket kínálni a munkatársaink számára, amelyek nemcsak a régióból, de akár távolabbi országrészekről is be tudják vonzani az új munkaerőt. Igyekszünk a piaci átlaghoz képest magasabb fizetést és bérkiegészítéseket nyújtani alkalmazottainknak. Emellett sokkal nagyobb figyelmet kívánunk fordítani a Pannonia Bio Zrt. mint munkaadó ismertségének növelésére helyben és a régióban egyaránt azért, hogy az ajánlatunkról és az értékeinkről minél több potenciális munkavállaló értesülhessen. 

Bízunk benne, hogy mindezekkel és a cég víziójával olyan jövőképet tudunk felmutatni, amely a biztos, kiszámítható, sikeres jövőt tervező munkavállalók számára izgalmas lehet. 

 

Még két gyártóegység befejezése, üzembe helyezése az idei terv

Forrás: Zsedrovits Eniko

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!