Lesznek újdonságok

2022.01.30. 17:00

Így adózunk ebben az évben

Körkép - 2022. január 1-jétől havi bruttó 200 ezer forintra nőtt a minimálbér és 260 ezer forintra a garantált bérminimum. Ezzel párhuzamosan csökkennek a cégek terhei: 2,5 százalékponttal kevesebb szociális hozzájárulási adót (szocho) kell fizetni, és megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás (szakho).

duol

Nyomtatott

Az adózást érintő törvénymódosításokról Petkovits Anikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága sajtó­referensét kérdezte társlapunk. 

2022. január 1-jétől új adóalap-kedvezményt érvényesíthetnek a 25 év alatti fiatalok, jogosultsági hónaponként legfeljebb 433 ezer 700 forint összegű jövedelemig. Ez azokra az összevonás alá eső jövedelmekre vehető igénybe, amelyeket a törvény tételesen felsorol: a munkaviszonyból származó munkabér, az egyéni vállalkozónál a vállalkozói kivét vagy az átalányban megállapított jövedelem, illetve az őstermelőként tevékenykedő fiatalnál az őstermelői tevékenységből származó jövedelem. A kedvezmény érvényesítéséhez nem szükséges, hogy azt a fiatal adóelőleg-nyilatkozattal kérje a munkáltatótól, illetve kifizetőtől, hiszen az rendelkezik a fiatal életkorára vonatkozó adattal. 

Ez esetben már nem kell adóelőleg-nyilatkozat 

Újdonság, hogy január 1-jétől a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére jogosult magánszemélynek nem kell évente új adóelőleg-nyilatkozatot tenni a munkáltató, kifizető részére, ha a magánszemély korábban ezt már megtette, és a kedvezményre kizárólag olyan gyermek után jogosult, aki már felnőtt, vagy aki után már legalább 12 éve jogosult a családi pótlékra. Idén januártól a szociális hozzájárulási adó 2,5 százalékkal csökken, és megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás. A magánszemély szocho-fizetési kötelezettségének felső határa a tavalyi 3 millió 864 ezer forintról 4 millió 800 ezer forintra emelkedik. 

Kriptovalutából származó jövedelem 

A kriptovalutákkal kapcsolatos ügyletből származó jövedelmet innentől külön adózó jövedelemként kell kezelni: 15 százalékos szja-adómérték alá esik, szociális hozzájárulási adó pedig nem terheli. Ha a magánszemély az adóévben, az adó­évet megelőző évben, vagy az adóévet megelőző két évben kripto­eszközzel végrehajtott ügyletből származó veszteséget ért el, és azt a veszteség keletkezésének évéről szóló adóbevallásában feltünteti, akkor adókiegyenlítésre jogosult, amelyet az adóbevallásában megfizetett adóként érvényesíthet. 

Az átalányjövedelem kiszámítása is változott

Számos előnnyel jár, hogy január 1-jétől jelentősen megváltoztak az egyéni vállalkozók átalányadózására vonatkozó szabályok. Az ­választhatja egyébként ezt az adózási formát, akinek a 2021. évi vállalkozói bevétele nem haladta meg az éves minimálbér tízszeresét, vagyis a 20 millió 88 ezer forintot, és addig folytathatja az átalányadózást, amíg a tárgyévi vállalkozói bevétele nem haladja meg az éves minimálbér tízszeresét, vagyis a 24 millió forintot. Ugyanez a kizárólag kiskereskedői tevékenységet végző egyéni vállalkozónál 100 millió forintról 120 millió forintra változott. Egyszerűsödtek az átalányban megállapított jövedelem kiszámításának szabályai is, a jelenlegi négyféle helyett háromféle költséghányad lesz levonható a vállalkozói bevételből. 

Nem kell olyan sűrűn nyilatkozni 

Változtak az 1 + 1 százalékos rendelkező nyilatkozatra vonatkozó szabályok is. Ha a magánszemély az éves személyijövedelemadó-bevallásában a Nemzeti tehetségprogramra vonatkozó rendelkező nyilatkozatot tesz, akkor azt az adóhivatal a következő évre is figyelembe veszi, éppen úgy, ahogy évek óta az egyházi rendelkezéseknél, mindaddig, amíg a magánszemély ezt a nyilatkozatot nem vonja vissza. 

Katás vállalkozóknál nő az ellátási alap 

A katás vállalkozókat érinti, hogy januártól havi 102 ezer forintról havi 108 ezer forint- ra emelkedik az ellátási alap, ha a kisadózó vállalkozás 50 ezer forint tételes adót fizet. Aki 75 ezer forintot fizet, ott ez az összeg 170 ezerről 179 ezerre változik. 

Fontos, hogy aki nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal, annak 2022-ben havi 8400 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell ­fizetnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!