mezőgazdaság

2021.12.04. 15:30

Idén is a szárazság okozta a legfőbb problémát a gazdáknak

Örök igazság, hogy a mezőgazdaságban nincs megállás, mindig van tennivaló. A decemberi feladatokról és összességében a 2021-es év tapasztalatairól beszélgettünk Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjével.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Nehéz évet zár majd a magyar mezőgazdaság, elsősorban a csapadékmentes időjárás miatt. Igaz, ez már nem meglepetés, hiszen az utóbbi években az aszály volt az úr a földeken.

– A mezőgazdaságból nem lehet kiszállni, csak elhivatottan lehet dolgozni. Persze léteznek nehéz időszakok, de a negyvennyolc éves szakmai tapasztalatom azt mondatja velem, hogy mindig van sikerélmény. Nincs két egyforma év, ezért is szép a mi szakmánk. Azt tudomásul kell venni, nem tető alatt dolgozunk, sok mindent nem tudunk befolyásolni – kezdte beszélgetésünket Márkli János.

Erős közepes eredménnyel zárja az évet a Pentele Mezőgazdasági Zrt.

Majd azzal folytatta, jól indult az esztendő, azután volt egy időszak, amikor válságossá vált a helyzet.

– A tavalyi évben az ősz kimondottan kedvezően volt csapadékos, ez jót tett az őszi vetéseknek. Azután márciustól májusig kaptunk egy olyan aszályt, ami miatt kelési problémáink adódtak. Májusban és június elején pedig úgy látszott, mégis minden rendben lesz. De utána megint egy ritkán tapasztalható szárazság következett. Ennek ellenére erős közepes volt a termés – tudtuk meg az ügyvezetőtől.

Számokban ez azt jelenti, hogy őszi árpából 6,9 tonna termett hektáronként, búzából pedig 6,6. Az őszi káposztarepce azonban nagy csalódás volt, főleg azért, mert nagyon jól indult, de utána a szárazság miatt nem tudott fejlődni, 2,5 tonna termett hektáronként.

A kukorica és a napraforgó is megsínylette a szárazságot, különösen az előbbi. Egy évvel ezelőtt tíz tonna kukoricát arattak, az idén ennek a felét. A napraforgó esetében kicsik lettek a tányérok és a magok is, 2,2 tonnát gyűjtöttek be hektáronként.

– Lényeges áremelkedés volt, ez némileg ellensúlyozta a kevesebb termést. Összességében nem panaszkodom, nyereséggel zárjuk az évet. Elvégeztük az őszi vetéseket, az árpa és a búza kikelt, szépen fejlődik. A káposztarepce azonban későn bújt ki a földből, gyengének látszik, ha nem lesz kemény a tél, akkor túléli. Az értékesítésünk folyamatos, a búzából és az árpából már alig van, a ­kukoricakészlet még a raktárakban, de a dunaföldvári Pannonia Bio Zrt. és a szabadegyházi Hungrana Kft. felvásárolja majd a termést, sőt, folyamatosan vásárolja, és folyamatosan kötjük az új üzleteket. Az év hátralévő feladatairól annyit, még kétszáz hektár szántást kell elvégeznünk. Örülünk a csapadéknak, mert jól jön, hiszen a talaj alsó rétege nagyon száraz, de hátráltatja a szántást. Bízom benne, hogy az idén el tudjuk végezni a szántási feladatokat. A műtrágyázást befejeztük, sajnos nagyon megdrágult, és ez jövőre az árakban is meglátszik majd, drasztikus áremelkedésre számíthatunk – fejezte be összegzését Márkli János.

Márkli János (képünkön) elmondta egyebek mellett azt is, hogy az aszály jelentős károkat okozott a káposztarepce-ültetvényeken is
Fotó: LI/archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!