Dunaújváros

2021.10.05. 07:00

Szakmai kompetenciák az együttműködésben

Hétfőn délután a sajtó nyilvánossága előtt háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Dunaújvárosi Egyetem, a Hunatom Zrt. és a Framatome Kft.

Brousil Csaba

A dokumentum aláírását rövid tájékoztató követte

Fotó: LI

Az aláíráson részt vett a Framatome részéről Bodnár Balázs, a Fram­atome helyi leányvállalatának ügyvezető igazgatója, a Hunatom Innovációs és Gazdaságfejlesztési Zrt. részéről Berki Ferenc elnök-vezérigazgató, a Dunaújvárosi Egyetemet pedig dr. András István rektor képviselte a sajtóeseményen. A szándéknyilatkozat az atomenergetikai oktatásban, kutatás-fejlesztésben és új technológiák bevezetésében való együttműködést szorgalmazza.

Az aláírás a Framatome globális elnöke, Bernard Fontana és alelnöke, Frédéric Lelièvre jelenlétében történt meg. A Framatome, mint a Paks II beruházás irányítástechnikájának egyik beszállítója kiemelten fontosnak tartja a magyarországi jelenlétét. A cég hosszú távú elköteleződését jól szemlélteti, hogy létrehozta magyarországi leányvállalatát, a Fram­atome Kft.-t. A tájékoztatón dr. András István ki is emelte, hogy nagy megtiszteltetés, hogy a Framatome globális elnöke is eljött az egyeztetésre és az aláírásra.

Bodnár Balázs, a Framatome helyi leányvállalatának ügyvezető igazgatója, dr. András István rektor és Berki Ferenc, a Hunatom elnök-vezérigazgatója
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az együttműködés végrehajtásának első lépése annak megvizsgálása, hogy miként illeszthető be a Framatome által kínált, az atomerőmű-építés helyszíni munkáinak minőségügyi ellenőri szakképzése a Dunaújvárosi Egyetem oktatási struktúrájába.

Tudás, innováció, kutatás-fejlesztés

A Hunatom Innovációs és Gazdaságfejlesztési Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédében kifejtette, hogy a társaság legfontosabb célja az atomenergetikai tárgyú magyar innovációk menedzselésével szerzett eddigi tapasztalatok összegzése, a paksi beruházást irányító szervezet szervezési, beruházási, vagyonműködtetési és kutatási tevékenységének segítése, a rá ruházott esetekben irányítása. Örömmel tekint az együttműködésre, úgy gondolja, hogy a Hunatom nukleáris szakmai kompetenciáival a konzorciumban lévő ipari és felsőoktatási partnerekkel együtt innovatív módon fogja a Közép-Duna menti térséget és a Paks II-fejlesztést támogatni. A Dunaújvárosi Egyetem célja, hogy a magyar felsőoktatásban kulcsszerepet töltsön be a nukleáris oktatás és képzést népszerűsítő, tudományszervező területen. A megkötött együttműködés ezt erősíti és alapozza meg az egyetem számára. A rektor kiemelte, hogy az egyetem a tudásplatform szervezésében vállal nagy szerepet a megállapodás keretein belül.

A dokumentum aláírását rövid tájékoztató követte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!