mezőgazdaság

2021.10.12. 07:00

Nem tudják kivédeni és követni a klímaváltozást

Egy biztos, az idei esztendőt a mezőgazdászok nem fogják az imájukba foglalni; ami lehetett, az sújtotta őket. Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjével beszélgettünk arról, náluk hogyan alakult eddig a 2021-es év.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

A rendkívül hosszú aszályos időszak alaposan megnehezítette a munkánkat, a termésátlag alacsony. A napraforgót értékesítettük, 2,4 tonna termett hektáronként, háromnak kellett volna. A kukoricával még rosszabbul jártunk, a környékünk rendesen megkapta a szélsőséges időjárást. Négy és öt tonna termett hektáronként, tavaly kilenc-tíz tonnát arattunk ugyanekkora területen. A kukoricánál hamar leszáradt a szár, ezért a termésben benne maradt a víz, szárítani kell. Itt még nehezíti a helyzetet, hogy a gáz ára százhúsz százalékkal nőtt egy év alatt, napi 45 ezer forint készenléti díjat fizetünk akkor is, ha egy csepp gáz sem érkezik a szárítónkba. Arról már nem is beszélve, hogy egy éve 110 ezer forint volt egy tonna műtrágya, most 180-200 ezer forint.

A Pentele Zrt. földjein folyamatosan dolgoznak. Talaj-előkészítés, vetés, aratás Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Márkli János elmondta, szeptember elején elvetették az őszi repcét, és csak most kelt ki, ami egy hónapos késést jelent a korábbiakhoz viszonyítva.

– Gyenge a repce, viszont a gyom erős, ami elnyomja, ezért most gyomirtásba kell kezdeniük. Folyamatosan vetjük az őszi árpát, a százhúsz hektáros terület felével már végeztünk. Az őszi búza vetését most kezdtük, kétszázhatvan hektárral kell végeznünk.

Az ügyvezető megemlítette, hogy az aszálykárukat jelezték az agrárkamarának. Az első felmérések szerint az aszály harminc-ötvenszázalékos kiesést jelentett, és abban bíznak, hogy a szolidaritási alapból jut majd valami, de ez nem teszi helyre a dolgokat.

– Nagyon bizonytalannak látom a jövőt. A költségeink egyre növekednek, a termés pedig egyre gyengébb. A klíma nálunk eddig kimondottan jó volt, biztonsággal lehetett termeszteni. Azonban az utóbbi évek szélsőséges időjárásához nehéz igazodni, nem lehet kivédeni, nem lehet követni – vázolta fel a nem túl biztató jövőt Márkli János.

Márkli János nem elégedett a terméssel
Fotó: Szabóné Zsedrovtis Enikő/Dunaújvárosi Hírlap/archív

Az ügyvezető panaszkodott a gáz és ennek következtében a műtrágya árának növekedésére. Ezzel kapcsolatban Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa nyilatkozott, amit az agrarszektor.hu-n olvashattunk.

– Szinte függőleges görbén emelkedik a földgáz ára, ebben a helyzetben pedig lehetetlen tervezni. Nem csak nekünk, más gyártóknak sincs már forgatókönyvük a következő időszakra. Ilyen piaci körülmények között számos gyártó csökkenti vagy leállítja a műtrágya termelését, lehetséges, hogy a Nitrogénművek Zrt. is így tesz majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!